-2.3 C
Komló
2023. december 11.
KezdőlapMinden másSzámos programmal készülnek Pécsen a Múzeumok éjszakájára

Számos programmal készülnek Pécsen a Múzeumok éjszakájára

Pécs – Tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján szombaton.

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) közleménye szerint idén a megyeszékhely 15 helyszínén több mint 50 program közül válogathatnak az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján.

A Modern Magyar Képtárban délután öt órától a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhäuslerek művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításon és a Mecseki Bányászati Kiállításban éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban, a Sopianae állandó kiállításban, a Csontváry Múzeumban vagy a Szerecsen Patika Kiállításban.

A Múzeumok éjszakáján látogatható először a Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. A 2022. augusztus 21-éig megtekinthető tárlat az M6-os autópálya Bóly és országhatár közötti szakaszának építése előtt feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások és bemutatók kapcsolódnak.

Lesznek zenei programok is: a Csontváry Múzeumban zongoramaraton, a Zsolnay Múzeum udvarán Koto és shakuhachi koncert lesz, míg a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével csendül fel egy Kis éji crossover. Több helyszínen is fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar és a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen avatják be az érdeklődőket a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett lesz mesesarok, almasütés, kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván-éji tűzugrás sem.

A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoport ásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.

Akinek inkább kirándulni lenne kedve, arra is lesz lehetősége: a Jakab-hegyre (17:30) és Mecsekszabolcsra (19:00) egyaránt indul egy-egy túra.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a Múzeumok éjszakájára megváltott karszalagos belépőjegyekkel június 26-án is meg lehet tekinteni a JPM kiállítóhelyeit.

A Múzeumok éjszakája részletes programsora megtalálható a közgyűjtemény hivatalos internetes oldalán, a jpm.hu-n.

/címlapkép forrás: Janus Pannonius Múzeum/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más