Minden más

Pegasussal figyelték meg Páva Zoltán fiát

Idén tavasszal több alkalommal is feltörték Páva Zoltán korábbi MSZP-s politikus telefonját – tudta meg a Direkt36 oknyomozó portál.

Páva Zoltán Komló egykori polgármesterének fia Ezalenyeg.hu nevű ellenzéket nyíltan támogató híroldala miatt kerülhetett a megfigyelők célkeresztjébe.

Készülékéről az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Citizen Lab nevű kanadai kutató labor – biztonsági szakértői is megállapították, hogy azt feltörték az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasussal.

A vizsgálatok adatai szerint idén március 16. és 24., valamint május 23. és 27. között volt jelen a kémszoftver a készüléken.

A Pegasus megfigyelési botrány még nyár elején robban ki. Egy nemzetközi újságírói csapat munkájának eredményeként derült ki, hogy világszerte több újságírót, politikust, vállalkozót figyelhettek meg illegálisan.

Magyarországon mintegy 300 célpontra derült fény. Hazánkban több oknyomozó újságírót, Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, és Simicska Lajos fiát is megfigyelhették.

A Pegasust elvileg csak kormányoknak adja el az NSO, az izraeli kormánnyal együttműködve. A Direkt36 információi szerint Magyarországon azután jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.

/forrás: Telex, Direkt36/

Hirdetés