21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekIsmeretlenek próbáltak bejutni lakásokba Körtvélyesben

Ismeretlenek próbáltak bejutni lakásokba Körtvélyesben

Komló – Egy közelmúltban megjelent poszt szerint tolvajok járják a várost.

Az egyik helyi közösségi média csoportban megjelent poszt szerint augusztus végén, szeptember elején Körtvélyesben ismeretlenek próbáltak bejutni lakásokba. A beszámoló szerint először kaputelefonon csörgettek fel a lakókhoz, majd miután valaki beengedte őket a lépcsőházba, több ajtón is megpróbáltak benyitni.  Egy kommentelő szerint a belvárosban is próbálkoztak hasonlóval.

A rendőrség megerősítette lapunknak, hogy két esetben is történt bejelentés, de jogsértés nem volt megállapítható, vagyis egyelőre nem derült ki, hogy valóban tolvajok szerettek volna bejutni a lakásokba.

Mindenesetre jobb vigyázni, ezért arra is rákérdeztünk, hogy mit tanácsolnak, hogyan védekezzünk hasonló esetek ellen.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a következőket tanácsolja:

  • Figyeljenek a nyílászárókra, amennyiben nem tartózkodnak otthon az ajtót és az ablakokat zárják be!
  • Ne hagyjanak kint kerti bútorokat, szerszámokat az udvaron, mert ezek „vonzzák” a betörőt!
  • Ha lakatlan az épület, vagy huzamosabb időre eltávoznak otthonról, kérjék meg szomszédaikat, ismerősüket, hogy rendszeresen ellenőrizzék annak épségét, sértetlenségét!
  • Az időszakosan látogatott zártkerti, szőlőhegyi ingatlanjaiban ne hagyjanak nagyobb értékű szerszámokat, azokat tárolják zárt helyen! Az ilyen hétvégi- vagy présházaknál érdemes rendszeresen ellenőrizni a zárakat, lakatokat, hogy meggyőződjenek azok sértetlenségéről.
  • Érdemes nyitott szemmel járni és megfigyelni a lakókörnyezetben zajló eseményeket. Ha idegenek jelennek meg, akik gyanúsan viselkednek lehetséges, hogy terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a lehetőségeket a lopás elkövetéséhez.
  • Ne tartsanak otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt, az értéktárgyakat lehetőség szerint jól zárható szekrényben tárolják!
  • Készítsenek házi leltárt, melyben rögzítik ingóságaik, műszaki cikkeik, műtárgyaik jellemzőit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetővé a későbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt)!
  • Védjék otthonukat elektromos, illetve mechanikus védelmi eszközökkel! Ilyenek a hevederzárak, különböző nyitás- és mozgásérzékelők. Az olcsó zárbetét költséghatékony ugyan, de nem biztos, hogy megfelelő védelmet nyújt. A középkategóriás zárbetétek már masszívabb anyagból készülnek, ezért biztonságosabbak is.
  • Ha lehetőségük van rá, védjék biztonsági kamerával is ingatlanjukat! Ez az eszköz a megelőzés mellett a felderítésben is jól hasznosítható, mivel a megfelelő felbontású felvételek segítik az elkövetők azonosítását.
  • Amennyiben betörést észlelnek otthonukban ne változtassanak semmit a helyszínen, ne kezdjenek el például takarítani, mert ezzel eltűntetheti a nyomokat, illetve akadályozzák azok rögzítését. Ilyen esetben azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es ingyenes hívható központi segélyhívószámon!

 

Nyitókép: Körtvélyes/archív fotó

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más