6.7 C
Komló
2024. március 05.
KezdőlapMinden másA nyári időszak optimális, de ez nem évszak függő

A nyári időszak optimális, de ez nem évszak függő

Szülők körében eltérőek a vélemények arról, mikor szükséges elkezdeni a szobatisztaságra nevelést. Abban viszont mindenki egyetért, hogy megalapozása a csecsemőkori rendszeres tisztába tevés. Igen, itt a rendszeresen van a hangsúly, amikor már kényelmetlen a babának, mert annyira tele van a pelus, az nem a rendszerességhez tartozik.

Mikor lesz a baba szobatiszta? Ennek időpontja gyermekenként különböző. Nagy lépés a tipegő gyermek fejlődésében, amikor uralni képes a záróizmok működését. Erre ugyanúgy nem kell, nem lehet tanítani, mint pl.: a járásra, mert ez része a természetes érési folyamatnak. Ehhez a megfelelő körülményeket kell biztosítani a kisgyerek számára.

Sokszor a szülők „versenyeznek” kinek lesz először szobatiszta a gyermeke, de ez butaság, erre meg kell érni. Sajnos van a másik véglet, amit egy tapasztalt nagymama fogalmazott meg, és mondjuk úgy elgondolkodtató:  „Itt vannak ezek az új pelenkák, ami sok esetben a „kényelmes anyukák pelenkája”. Sokszor ráadják a gyerekre, minthogy időben tanítanák a szobatisztaságra, és ebből az következik, hogy a 3 éves szobatisztaságra (valószínű) megérett gyereken még mindig pelenka van. Az óvoda kezdésnél meg megy a kapkodás gyorsan-gyorsan bilire ültetni, mert az óvodába csak szobatisztán mehet.”

A kisgyermekkel a „bilizést” már 1,5 éves korban el lehet kezdeni, ekkor már érdeklődést mutat a bili és a wc használat iránt. Ebben az időszakban kezdi el érezni a gyermek a hólyag, végbél feszülését és azt, valami útjára indult, illetve, azt valami van a pelenkában. Először azt jelzi, a dolog már megtörtént. Ekkor lehet elkezdeni a bilizést. A szülő először mutassa meg a gyermeknek a bilit, mondja el, mire való. Fontos, hogy ha a gyermek fel szeretne állni a biliről nem szabad ott tartani étellel vagy játékkal, nem szabad erőltetni vagy büntetni a sikertelenséget. Az is előfordul, hogy a kisgyermek a wc iránt nagyobb érdeklődést mutat, ilyen esetben szűkítő ülőkével, kis sámlival és szülői segítséggel ez is megoldható.

Egy internetes oldalon olvastam, hogy vannak az úgynevezett „pelenkaeldobós mesék”. Viccesen hangzik, de arra lehet jók, hogy a pelenka elhagyására könnyebben rávegyük a gyereket. Persze ezeket sem a bilin ülő vagy a WC-szűkítőn egyensúlyozó gyerkőc kezébe kell nyomni, mert csak a figyelmét tereljük el a nagy munkáról.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más