8.7 C
Komló
2024. április 21.
spot_img
KezdőlapMinden másMégis összejöhet Vajszlónak az uszoda

Mégis összejöhet Vajszlónak az uszoda

Vajszló – Több mint 2 milliárd forintot kapott hirtelen a baranyai település. A pénzből végre lehet szennyvíz-elvezetése a falunak, és így az uszoda is megépülhet.

Ahogy arról a Magyar Narancs egy évvel ezelőtt beszámolt, Baranyában két településen épülhet tanuszoda a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében: egy Sásdon és egy Vajszlón.

A sásdi uszoda alakul, lásd a képet, (bár igaz, már tavaly ősszel állnia kellett volna), azonban a vajszlói beruházás már az alapoknál megakadt. A portál szerint ugyanis hiányzott egy fontos elem: a szennyvízelvezetés.

 

A tervek szerint ilyen lehet a vajszlói uszoda is. Fotó: K. E. I.

 

Pályáztak, de nem nyertek

Akkor a lap a következőkről számolt be: „Az uszodában keletkezett szennyvízzel muszáj kezdeni valamit, ám Vajszlón jelenleg nincs szennyvízcsatorna.Ez egy nagy adóssága az államnak a község felé – hangsúlyozta Horváth István független polgármester. – A teljes szennyvízhálózat kiépítésének költsége 6-700 millió forintba kerülne, ezt pedig a falu önerőből nem tudja kifizetni. Hiába pályáztunk korábban, tartaléklistára kerültünk, a keret kimerült, az uniós ciklus pedig lejárt. Most Csányoszróval közösen adunk be új pályázatot, és bízunk benne, hogy ezúttal támogatnak minket.

A vajszlói polgármester hozzátette: ha újra elutasítják őket, akkor saját forrásból megépítik az uszodához a szükséges két darab harminc köbméteres szennyvíztározót (kb. 47 millió forintért). Mivel a faluvezetés bízott a szennyvízpályázatuk pozitív elbírálásban, kivártak a munkálatokkal. És úgy tűnik, megérte.

 

Kétmilliárdot kaptak ajándékba

HVG írta meg, hogy a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a költségvetés központi maradványából 2,4 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el „Vajlszló nagyközséget érintő infrastruktúra-fejlesztés érdekében”. Ennek részeként a település 400 millió forintot a helyi ipartelep felújítására, 2 milliárdot pedig egy Vajszló-központú szennyvíz-elvezetési beruházásra.

Bár a HVG szerint pedig a most megítélt forrás nem az uszodára fog elmenni, a Magyar Narancs cikkéből kiderül, hogy az uszoda egy program része, amelyre az állam már korábban elkülönített 38,7 milliárd forintot.  (Hogy ez rendelkezésre áll-e még, arról egyelőre nincs információ.) És mivel Vajszlón csak a szennyvíz-elvezetés volt akadály, a kormány mostani ajándékával ez is elhárulhat. Igaz, a szennyvízcsatorna építése  legalább egy év, így idén még biztosan nem vehetik birtokba az uszodát a gyerekek. Addig vélhetően továbbra is marad az utazgatás Siklósra, Szigetvárra, vagy éppen a 35-40 kilométerre lévő Pécsre.

 

Orbán Viktor személyesen mondott köszönetet

Bár nyilván nem jelenthető ki egyértelműen az ok-okozati összefüggés, az biztos, hogy a miniszterelnök kétszer is járt Vajszlón a közelmúltban. Egyszer a választások előtt (kampányolni a helyi fideszes jelölt mellett), egyszer pedig közvetlenül után, elsőként az országban. Utóbbi látogatásán személyesen köszönte meg a választókerület fideszes jelöltjének győzelmét, és hangsúlyozta, meglesz végre az uszoda.

 

De miért éppen Vajszló?

Vajszló egy közel 1800 fős község, és Baranya megye sellyei járásában helyezkedik el. Nem messze található a járásközpont Sellye városától, amelynek a polgármestere az MSZP-s Nagy Attila, és amely maga is pályázott uszodára. A feltételek ráadásul ott adottak is voltak: van strand, termálvíz, szennyvízcsatorna – tehát akár egy kibővítéssel is megoldható lett volna a beruházás.

Ennek ellenére mégsem Sellyén, hanem Vajszlón épülhet új tanuszoda a kormányzati döntés értelmében. Az Nemzeti Sportközpontok tájékoztatása szerint a döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta meg „szakmai alapon”, melynek során „figyelembe veszik az adott település rászorultságát, lélekszámát, a köznevelési intézmények tanulólétszámát, tanügyi igazgatási adatait és a jelenlegi sportolási, sportoktatási lehetőségeit is”.

Horváth István, Vajszló polgármestere szerint a térség mindenképp jól jár, ha két uszoda is a lakosság és főként a gyerekek rendelkezésére áll – Sellyén pedig már van egy. – Ráadásul, bár valóban a város a járásközpont, földrajzilag sokkal inkább Vajszló a térség centruma, így a diákok utaztatása egyszerűbb és gyorsabb lesz – hangsúlyozta a Magyar Narancsnak adott interjújában.


Fotók: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más