-2.3 C
Komló
2023. december 11.
KezdőlapMinden másMeg nem történt gyilkossággal uszítanak

Meg nem történt gyilkossággal uszítanak

A hozzászólók már kínhalált és gályarabságot kívánnak azoknak a fiataloknak, akik valójában nem csináltak semmit.

 

Reméljük, olvasóink közül még senki nem osztotta meg (és ezután sem fogja) a mindenegyben blog hatalmas kamu hírét, amely szerint Tiszavasváriban roma fiatalok agyonvertek egy háromgyermekes magyar tanárnőt, csak mert az rossz jegyet adott nekik.

Az írás szerzője rögtön fel is tette a kérdést: az olvasók milyen büntetést adnának a gyilkosoknak. A jó magyar reflex szerint érkeztek is válogatott kínzásokra való javaslatok, a zsigeri cigányozás és a gyűlölet. Csak épp alig akadt valaki, aki megkérdőjelezte volna az esetet.

Pedig meg kellene, ugyanis egy szó sem igaz belőle. Szerencsére volt, aki utánajárt és a következőkre bukkant:

  • a blog először a Blikk-re hivatkozott, mint forrásra, azonban a Blikk soha nem jelentetett meg ilyen cikket (azóta blog is törölte ezt a részt);
  • a hír csak a Közszolgálat nevű, orosz szerverről működő álhíroldalon és egyéb kamu oldalakon jelent meg, hitelt érdemlő lapnál sehol;
  • a rendőrség (police.hu) sem tud az esetről, így nehezen indíthattak volna eljárást a fiatalok ellen, ahogy azt a „cikk” írja;
  • az írásban szereplő képek sem stimmelnek: a „tanárnő” fotóját  egy 2013-as szatmar.ro cikkből lopták el, ami az interaktív-táblák alkalmazásának hasznosságáról  szólt, a fiatalok képét pedig egy 2008-as kurucinfós cikkből.

És ha mindez valakit nem győzött volna meg: én magam is felhívtam a Tiszavasvári Általános Iskolát, ahol kérésemre megerősítették: NEM történt ilyen eset, nem vertek halálra semmilyen tanárnőt. 

Sajnos, ezek a tények nagyjából senkit sem érdekeltek: az írást már több mint 3100-an megosztották, ezren szóltak hozzá a Facebookon és több mint 3400 reakció is érkezett. Mi mindenkit arra kérünk: NE TEGYE!

A „cikk” szerzője egyébként  valószínűleg azért Tiszvasvárit válaszotta helyszínnek, mert áthallást akart elérni a 2006-os olaszliszkai esettel kapcsolatban, amikor egy Tiszavasváriban oktató tanárt vertek halálra egy elsodort gyerek feldühödött rokonai.

Bár a valósághoz semmi köze a történetnek, arra jó, hogy indulatokat gerjesszen, ami akár tettlegességig is fajulhat. Vajon azt is megírja majd a mindenegyben blog?    

———————————————————————————————————————-

Update (2018.11.29.)

Jelentettük az esetet a Médiahatóságnak, ahonnan a következő választ kaptuk:

 

„Tisztelt Bejelentő!

Az Internet Hotline megkapta a 2018. 11. 27-én, „Rasszista, idegengyűlöletre uszító tartalom” kategóriában tett bejelentését. Nagyon szépen köszönjük, hogy hozzánk fordult.

Az Ön által sérelmezett tartalom: https://www.minden-egyben.com/hirek/embertelen-botrany-helyi-roma-fiatalok

Bejelentésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy jelzésünkre a szolgáltató törölte az írást, így az már nem elérhető.

 

Végre egy kis siker az álhírek elleni harcban. 🙂

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más