10.7 C
Komló
2024. április 21.
spot_img
KezdőlapMinden másLábujjak nélkül sem adja fel

Lábujjak nélkül sem adja fel

Állatvilág – Érdekes dologra figyelt fel az MME Baranya Megyei Csoportjának egyik önkéntese.

A madarak sokszor súlyos sérülésekkel is képesek életben maradni a természetben, amire számos példa akad. A madártani egyesület gyűrűző táboraiban befogott madarakon is viszonylag gyakran fedeznek fel begyógyult sérüléseket, főleg a lábakon és a csőrön. Találtak már például féllábú fekete rigót, olyan seregélyt, amelynek a felső csőrkávája háromnegyed részben letörött, de hiányzó lábujjakkal, deformálódott lábcsontokkal és rosszul összeforrt törésekkel is rendszeresen találkoznak. A madarak legtöbbször jó kondícióban voltak, ami igazolta, hogy ilyen jellegű sérüléseket is képesek voltak kiheverni.

Májusban azonban az egyik önkéntes a majsi határban kapott egy olyan gólyatöcsöt kapott lencsevégre, amelynek hiányoztak a lábujjai. A madár egy sekély tocsogóban szedegetett, és a csonka lába láthatóan semmilyen problémát nem okozott neki a táplálékszerzésben.

Nem tudni, hogy a lábujjak valamilyen betegség következtében sorvadtak-e el, esetleg hurokba vagy csapdába szorulva csonkolódtak le, de mindenesetre ez a sérülés csak átmenetileg okozhatott kellemetlenséget a gólyatöcs számára, mely a traumát túlélve mai is vígan éli életét.

gólyatöcs egyébként Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 forint.


Forrás: A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele, 2018. május

Nyitókép: Mánfai Bence

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más