11.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapMinden másKözösségi költségvetés, Pécsett és a fővárosban is dönthetnek a lakosok

Közösségi költségvetés, Pécsett és a fővárosban is dönthetnek a lakosok

Idén egymilliárd forint sorsáról dönthettek a fővárosiak, Pécsett pedig összesen 80 millió forintból valósulhatnak meg közösségi projektek.

Helyben is sokszor hallani olyan kritikákat, hogy miért pont ez, meg miért pont az épül. Többeknek eltér a véleményük azzal kapcsolatban, hogy mit tartanának hasznosnak. Részben erre is megoldást nyújt a közösségi költségvetés. De mi az?

A témával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben, de a dolog lényege röviden annyi, hogy az önkormányzatok költségvetésükből felajánlanak egy bizonyos összeget, melynek felhasználására a települések lakói tehetnek javaslatot. A szavazás általában online és offline is egyaránt zajlik.

Pécsett 247 beküldött ötletre szavazhatnak a városlakók, most októberben a “Dönts velünk” néven indított projekt keretében. Budapesten már lezárult a szavazás, ott a hónap közepén várható a végeredmény.

A beküldött ötletek között mindkét városban találhatunk földhözragadtabbakat, például utca és járda javítás, jelzőlámpa és zebra létesítés, de számos izgalmasabb projektre is lehetett, lehet szavazni. Olyanokra mint “utcazenepontok” kialakítása, vagy épp BiciBuszok indítása.

Ezek a projektek ráadásul közösségeket is építenek. Egy-egy városrész, kerület is összefoghat egy számára fontos fejlesztés megvalósítására, illetve helyi csoportok is alakulhatnak (pl. biciklisek) hogy végigvigyenek egy számukra fontos témát.

/címlapkép: otlet.budapest.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más