15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapMinden másHárom baranyai tóban szabad fürödni, másik három helyen viszont nem javasolják

Három baranyai tóban szabad fürödni, másik három helyen viszont nem javasolják

Baranya – Megyénkben három tónak felel meg a vízminősége a fürdőzéshez. Mutatjuk hol lehet strandolni.

A május végi hatósági vizsgálatok alapján az Orfűi Kistó Strandon, valamint a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó strandján biztonságos fürdőzéshez a vízminőség. A három tó közül előbbi kettő kiváló, utóbbi pedig tűrhető minősítést kapott.

Nem ajánlják viszont a fürdőzést azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét rendszeresen nem ellenőrzik. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem.

A természetes fürdővizek vízminőségét a kormányhivatal a fürdési szezon előtt és a szezon ideje alatt is folyamatosan figyelemmel kíséri. A kijelölt hazai természetes fürdőhelyek osztályozása legegyszerűbben a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen követhető nyomon.

A minősítés során a vízben található baktériumok számát, és ezek ingadozásának mértékét is figyelembe veszik. Így határozzák meg a három vízminőségi kategóriát: kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolt. Ezek azt mutatják meg hogy milyen valószínű a fürdőhely szennyezettsége.

/forrás: Baranya Vármegyei Kormányhivatal/

/címlapkép: Pécsi-tó strand 2023 júniusában, fotó: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más