2022. augusztus 20.
KezdőlapMinden másHarmadfokú hőségriasztás van érvényben

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben

Hétfőtől csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

A nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

A katasztrófavédelem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt kéri, hogy aki teheti ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a napon. Ha mégsem tudjuk elkerülni, hogy szabadban legyünk, védjük bőrünk a leégés ellen. Húzzunk megfelelően szellőző öltözetet és használjunk naptejet. A szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői különösen figyeljenek erre – hangsúlyozták.

A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Figyelmeztettek arra is, hogy sose hagyjon senki gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot! – kérték.

Az OMSZ előrejelzése szerint hétfőn a minimumok általában 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny részeken 11-14 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű. A hét további részében fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli csúcsértékek is lehetnek.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más