25.7 C
Komló
2024. július 18.
spot_img
KezdőlapMinden másBiztonságos fészkekkel várja a hazatérő gólyákat az E.ON

Biztonságos fészkekkel várja a hazatérő gólyákat az E.ON

Baranya – Az áramhálózat oszlopaira szerelt fészektartókkal, várja a visszatérő gólyákat az E.ON, a kerecsensólymok számára pedig költőládákat helyeztek ki.

Új gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszi biztonságossá a gólyák költését az E.ON – közölte az energiacég az MTI-vel.

Az idei szezonban több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében. 

Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az áramhálózati oszlopokon. Hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozták meg.

Az év madarának választott kerecsensólyom európai állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel. Az áramszolgáltató újabb mesterséges költőládákat szerel a nagyfeszültségű oszlopaira, hogy segítse a vándor- és kerecsenskerecsensólymok szaporodását. 

A mesterséges ládákban költő pároknak átlagosan egy fiókával többet sikerül felnevelniük, mint a természetes fészkekben. Az E.ON nagyfeszültségű oszlopain lévő költőládáinak száma idén száz fölé emelkedik.

A 2023-24-es szezon madárvédelmet szolgáló fejlesztései több száz millió forintos költséggel járnak, melyet az energiacég finanszíroz. 

/MTI, E.ON/
/címlapkép: E.ON Facebook/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más