7.7 C
Komló
2024. március 05.
KezdőlapMinden másA Fidesz visszahozná a vármegyéket és a főispánokat

A Fidesz visszahozná a vármegyéket és a főispánokat

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetőjének kedd este benyújtott Alaptörvény Módosítási javaslata szerint a megyéket a jövőben vármegyékké neveznék át. Varga Mihály pénzügyminiszter törvényjavaslata szerint pedig a kormánymegbízottakat főispánoknak hívnák.

Az alaptörvény tizenegyedik módosításának indoklásában Kocsis azt írja, hogy a magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdve egészen 1949-ig a vármegyék voltak. „A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

„Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti” – fogalmaz a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis javaslatában az is szerepel, hogy az önkormányzati választásokat az európai parlamenti képviselők választásával együtt tartsák 2024-ben. Ezzel nem rövidülne a hivatalban lévő önkormányzati képviselők mandátuma, csak már májusban eldönthetnék a választók, hogy októbertől kik vezessék az önkormányzatokat.

Egy másik frissen benyújtott javaslat szerint főispánnak neveznék a kormánymegbízottakat.

Varga Mihály indoklása szerint a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében. A hosszabban kifejtve: „A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

/címlapkép: Lúdas Matyi/

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más