25.7 C
Komló
2024. július 18.
spot_img
KezdőlapMinden másA "Boci-boci, tarka" dallamát fütyülte egy fekete rigó Baranyában

A „Boci-boci, tarka” dallamát fütyülte egy fekete rigó Baranyában

Baranya – A Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportja számolt be az eseményről.

Vannak madárfajok, különösen az énekesmadarak körében, amelyek kiváló hangutánzó képességekkel rendelkeznek – írja hírlevelében az MME Baranya Megyei Csoportja. Ilyen a mindenki által ismert seregély is, amely gyakran csapja be a felületes szemlélődőt tavasszal a sárgarigó hangjának utánzásával. Megfigyeltek már olyan példányt is, amelynek énekében röpke félóra alatt 16 fajra jellemző ének- és hangmotívumokat lehetett egyértelműen felfedezni. A kevésbé ismert fajok közül az énekes nádiposzáta és a kerti geze is hasonló képességekkel rendelkezik.

A madarak tanulás útján sajátítják el más fajok hangjelzéseit. A fészekben nevelkedő fiókák nemcsak a szülőmadarak, hanem a környezetükben élő más madárfajok hangját és énekét is megtanulhatják, de előfordulhat, hogy más forrásból is „merítenek”. A szakirodalom pl. említ egy olyan fülemülét, amely Beethoven egyik szimfóniájának rövid dallamrészletét szőtte énekébe.

A baranyai madártanisok a tanulás útján történő ismeretszerzés egy érdekes példájával találkoztak a hónap folyamán. Május 20-án, késő délután a nagybudméri katolikus templom tornyába kihelyezett költőládában gyűrűzték a gyöngybaglyok fiókáit. Ekkor lettek figyelmesek arra, hogy a templomkertben éneklő fekete rigó a nagyjából negyedórás gyűrűzés alatt többször is hibátlanul szőtte énekébe a „Boci, boci tarka” című gyermekdal kezdő sorának dallamát.

Hogy a madár hol tanulta meg a dallamot, nem tudni.

 

Sajnos, az esetről nem készült felvétel, kárpótlásul a play gombra kattintva meg lehet hallgatni egy „átlagos” rigófüttyöt.

 

Hang: wikipédia, fotó: archív/Sz.M.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más