Minden más

Sorompó is lesz a megújuló Centrum parkolóban Pécsett

Pécs – Közel 400 millió forintot költenek a terület újrarendezésére.

 

Nettó 392,9 millió forintért építheti újjá a pécsi Centrum parkolót és környékét a Strabag – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A tájékoztatás szerint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a „TOP-6.3.2-15 Zöld város kialakítása” című kiírásra, amelynek keretén belül az Ifjúsági ház épületét, továbbá az azt körülvevő területet és a Centrum parkolót kívánja fejleszteni.

A fejlesztési terület a város egyik leginkább frekventált területére esik a Jókai utca, Bajcsy Zsilinszky utca, Rákóczi út és a Nagy Lajos Király útja (6-os számú főút városi szakasza) közötti területre.

“A lehatárolt tömbben a belvárosra jellemzően vegyes felhasználású épületek és területek találhatók, így kereskedelmi, vendéglátó, közösségi, lakó továbbá iroda funkciók is. A terület gépjárművel történő megközelíthetőségét a belváros legnagyobb díjfizetős parkolója, a „Centrum parkoló” biztosítja, továbbá a terület belső részén a kereskedelmi épületek között további díjfizetés ellenében használható parkolók találhatóak, amelyeknek állapota a nagy forgalomtól jelentősen leromlott.

A parkolóhelyek javarészt zúzalékkal kerültek stabilizálásra, döntő mértékben nincsenek ellátva szilárd burkolattal, így száraz időben porzik. A felszíni csapadékvíz elvezetés a szilárd burkolat hiánya miatt nincs megoldva, hiányzik a csapadékcsatorna, továbbá a helyi rendelet szerinti olajfogóműtárgy is. A parkolóállásokat nem lehet szabályosan kijelölni, így a szűkített parkolóméretek mentén lehet várakozni. Az árnyékot adó zöldfelület és a közvilágítás is hiányos” – fogalmaznak a pályázati kiírásban.

Ezért a város célja a jelenleg leromlott állapotú, díjfizetés ellenében használható parkolók komplett fejlesztése és bővítése.

Mivel a parkolótól északra található és a fejlesztési beruházás részét képező terület régészeti lelőhely, erre figyelemmel nyertes kivitelezőnek megelőző feltárásokat kell elvégeznie, majd a feltárt területen található régészeti objektumok védelme érdekében a régészeti szakfeladatok ellátására jogosult szervvel, továbbá a megrendelővel és a tendertervi előírásokkal összhangban szükséges elkészítenie a végleges kiviteli terveket.

 

A nyertes cégnek a következő feladatai lesznek:

— kiviteli terv készítése az engedélyezési és tender tervek alapján

— a jelenlegi parkolóhelyek számának bővítése

— a parkolók szilárd burkolattal való ellátása

— a parkolók csapadékvíz-elvezetésének megoldása, olajfogó műtárgy beépítése

— sorompós parkolási rendszer kialakítása

— növénytelepítés a parkolóhelyek környezetében, amely csökkenti a városi hősziget kialakulását.

A leírásból kiderül még, hogy a parkolóban lesz egy darab elektromos autótöltő, valamint 4 sorompó és 3 fizető automat is.

 

A kivitelezést 2 ütemben kell elvégezni:

1. ütem: Ifjúsági ház és a Kereskedők háza előtti területeken új parkolók kialakítása (Centrum parkolóban a parkolás biztosítása szükséges)

2. ütem meglévő Centrum parkoló felújítása.

 

A nyílt pályázati kiírásra öten jelentkeztek:

A Baranyai-Házépítő Építőipari és Szolgáltató KFT, az RP-SC Holding Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, a SWIETELSKY Magyarország Korlátolt Felelősségű Társaság, a Sztráda92 Építőipari és Szolgáltató Kft., valamint a  STRABAG Építő Kft.

A tendert végül utóbbi utóbbi nyerte nettó 392 980 699 Forint értékben.

 

Fotó: google maps

Szólj hozzá!

Hirdetés