6.7 C
Komló
2023. április 01.
KezdőlapKistérségi hírekFizetős vagy sokkal kisebb lehet a Pécsváradi Leányvásár

Fizetős vagy sokkal kisebb lehet a Pécsváradi Leányvásár

Pécsvárad – Kiderült, hogy idén fizetőssé tennék a Pécsváradi Leányvásárt. Az ötlet azonban nem aratott osztatlan sikert, így most új tárgyalásokba kezdenek a szervezők. Talán lesz mindenki számára elfogadható megoldás.  

A rendezvény hivatalos honlapjára a napokban kikerült egy friss hír, amely arról tájékoztatja a rendezvény látogatóit, hogy „a Leányvásár színvonalának megőrzése miatt” fizetőssé tennék a programokat.

Az október 19. és 21. között megrendezésre kerülő fesztivál a pécsváradiaknak, a 3 év alattiaknak és a 65 év felettieknek ingyenes maradna, azonban mindenki másnak (elővételben) 1500 forintot kellene fizetnie, ha be szeretne menni. A helyszínen pedig már 2000 forintba kerülne az egyébként mindhárom napra (!) érvényes belépő.

A hírt a szervezők a Facebookon is közzétették, ahol a hozzászólásokból kiderült, sokakat érintene rosszul a változtatás. Ahogy a kommentelők írják: ez egy családias rendezvény volt, ahová gyerekekkel, idősekkel is ki lehetett látogatni, sétálni egyet a forralt borok és gesztenyesütők, kézműves árusok között, lehetett beszélgetni régen látott ismerősökkel, közben pedig megnézni a hagyományőrző táncokat. Ennek a lehetősége most elveszne, hiszen, mint írják, egy négyfős családnak már egy pár órás kikapcsolódás is 8000 forintba kerülne, ha a helyszínen veszik meg a jegyeket. És akkor még nem vettek semmit, nem ettek, nem ittak. Ezt pedig a szegényebb családok nem engedhetik meg maguknak.

 

Sokan csak a Leányvásár miatt ismerik a baranyai kisvárost. Fotó: K. E. I.

A felháborodás híre eljutott Zádori Jánoshoz, Pécsvárad polgármesteréhez is, aki a Facebookon egy nyílt levélben magyarázta el, miért kellett meghozniuk ezt a döntést. Ebben többek között az áll, hogy ha nem lesz bevételük a jegyeladásból – megfelelő számú szponzor híján – nem tudják kigazdálkodni a nagyszínpadot a táncosoknak (megfelelő technikával), nagyon kevés borász és kézműves jönne el Pécsváradra,  nem tudnák a néptáncosok és zenészeik útiköltségét kifizetni, de a rendezvény engedélyezési és kötelező biztonságtechnikai költségét sem tudnák fedezni.

Éppen emiatt vagy jelentősen csökkentenek a színvonalon és ingyenesek maradnak a programok, vagy elfogadják a belépődíj bevezetését. Hogy ezt eldöntsék, a polgármester mindenkit megkért, véleményezze a javaslatot, hogy aztán pár napon belül újra vitára bocsássák a dolgot.

Többféle jegy, ingyenes nap?

Az eddigi visszajelzések alapján könnyen lehet, hogy köztes megoldásra jutnak a szervezők. Béni Gábor, aki a lebonyolításért felel, kérdésünkre elmondta, elfogadva a látogatók érveit is arra jutottak, hogy az eredeti elképzeléshez képest a háromnapos belépő mellett várhatóan napi jegyeket is lehet majd venni alacsonyabb áron, és elképzelhető, hogy egy napot ingyenessé tesznek. Mert bár sokan ezt javasolták, a koncerteket nem tudják leválasztani a többi programról, erre ugyanis technikailag nincs lehetőség. 

Mindazonáltal azon lesznek, hogy mindenki számára kedvező döntés szülessen, hiszen a Pécsváradi Leányvásár egy olyan egyedülálló program, érték, amely az egész országból vonzza az érdeklődőket – hangsúlyozta Béni Gábor.

Máté Péter-est, Ganxsta Zolee koncert, utcabál

És hogy mi minden lenne a 2018-as Leányvásáron? Idén a hagyományos népzenei és néptánccsoportok mellett a város központjában felállított színpadon fellépne Tóth Gabi, Fenyő Miklós, Ganxsta Zolee, a Beatrice Nagy Feróval, és a Kowalsky Meg a Vega. De lenne rockopera Varga Miklóssal, Máté Péter-est, utcabál, retro diszkó, valamint egy hagyományos bál is Csepregi Évával.

A belépőjegy mellé karszalagot kapnának a résztvevők, az elővételi jegyeket pedig a tervek szerint Pécsváradon és egy pécsi jegyirodán keresztül lehetne megvenni szeptembertől.

Arról, hogy végül mire jutottak  a szervezők, a remények szerint hamarosan beszámolunk.

/Címlapkép: pecsvaradileanyvasar.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más