19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapKistérségi hírekFekeden a bárányok is besegítenek a fűnyírásba

Fekeden a bárányok is besegítenek a fűnyírásba

Baranya – Költséghatékony, környezettudatos és egyben aranyos megoldás a gaz eltüntetésére.

Feked elsősorban a csodás parasztházairól ismert. A nagyjából 200 lelkes baranyai településen több mint negyven épített emlék áll örökségvédelem alatt. Köztük lakóházak, kovácsoltvas kerítések, kapuk, pincék, és egyéb gazdasági épületek.

A községet a mai napig többnyire a tizennyolcadik században betelepített németek leszármazottai lakják. A fűnyírásra pedig egy egészen természetes és magától értetődő módszert választottak: bárányokat.

Fekedi utcakép. /forrás: fekedistifolder.hu/

A falu lakói egykor főképp földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak. A második világháborút megelőző években már 800 birkát tartottak a településen, pár éve pedig ismét bárányok járják a falut, hogy eltüntessék a gazt mielőtt még burjánzani kezdene.

Tillmann Péter a település polgármestere lapunk megkeresésére elmondta, hogy nagyjából 8 éve a közmunkaprogram keretében kezdtek állattenyésztésbe. Az eltelt évek alatt megtízszereződött az állomány, ma már körülbelül 80 birkájuk van. Az állatok több falubelinek adnak munkát, a legeltetéssel pedig spórolnak is.

Bárki kérheti, hogy lelegeljék az udvarukat

A birkákat önkormányzati kaszálókra, és olyan házak udvarára is kihajtják ahol  jelenleg nem él senki, de a falu lakói saját portájukra is kérhetik, a fűnyírás eme hagyományos módját. Olvasónk is így futott bele egy békésen legelésző nyájba miközben a településen dolgozott.

A falu több programot kínál az érdeklődőknek, köztük diákoknak is, előzetes bejelentkezés után többek között a birkatenyésztés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek.

/címlapkép: Bárányok munka közben. A fényképet olvasónk küldte./

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más