15.7 C
Komló
2024. április 15.
spot_img
KezdőlapHírekVidéki diákok kontra fővárosiak

Vidéki diákok kontra fővárosiak

A budapesti diákok a tudományos, a vidékiek az emberközpontú szakmák iránt érdeklődnek – legalábbis, egy friss felmérés szerint.

Negyven hazai középiskola 1530 diákjának bevonásával vizsgálta a végzős középiskolai diákok főbb érdeklődési területeit a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) pályaorientációs kutatása. A 2016. november 15. és 2017. január 15. között megvalósult felmérés válaszadóinak 10 százaléka Budapesten, míg 90 százaléka vidéki iskolákban tanul.

A METU felmérése szerint a vidéki fiatalok a szakmákat tekintve komolyabb érdeklődést mutatnak a tervezés és a kreativitás iránt (építész, divat-, jelmez-, kirakattervező, fotóművész, grafikus), mint budapesti kortársaik.

A fővárosi diákok körében ezzel szemben erősebb az elméleti, kutatói beállítottság, így nyitottabbak a fizika, a biológia és az orvostudomány felé. A budapesti fiataloknál határozottabban jelenik meg a szavak ereje, ők nagyobb valószínűséggel választhatják az ügyvédi, szervezői, könyvtárosi, hivatalnoki pályákat, míg a vidéki válaszadók között nagyobb az affinitás az emberközpontú foglalkozások iránt. Ők várhatóan preferálják majd a kereskedők, üzletemberek, bankárok, reklámszakemberek és rendőrök hivatását.

Forrás: Budapesti Metropolitan Egyetem

Minden fotó illusztráció.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más