25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekVálasztás 2018 - percről percre

Választás 2018 – percről percre


Választás – Eljött végre a nagy nap. Ma felejtse el mindenki a gyűlöletkeltő kampányt, sétáljon el ebben a gyönyörű tavaszi időben a szavazóköréhez, és húzzon két darab X-et. Hogy hova, arról döntsön mindenki saját belátása szerint.

Mi igyekszünk egész nap követni az eseményeket. Amit mi megtudunk, azt az olvasóink is. Cikkünk folyamatosan frissül!

Amit első körben tudni érdemes:

  • reggel 6 órától este 7 óráig van lehetősége szavazni minden magyar választópolgárnak. A szavazáshoz csak a személyi igazolvány és lakcímkártya kell.

Aki nem találja a választási értesítőjét, és nem tudja, hol kell szavaznia, az alábbi linkre kattintva kikeresheti a bejelentett lakcíméhez tartozó szavazókört. További infók és érdekességek ITT.


8:00 Rekordmagas részvételi arány az első órában! Reggel 7 óráig a szavazók 2.24%-a adta le voksát. Ez 1990 óta a legmagasabb részvételi arány az ország történetében. A legtöbben eddig az 1998-as parlamenti választás első fordulójában szavaztak az első órában, akkor 1,87 százalékos volt a részvétel. Baranya megyében 2,24 százalék szavazott eddig, ami 6810 embert jelent.

Érdekesség: a részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 2,59 százalék, ami 7300 szavazót jelent.  🙂 


Ne maradj otthon, menj szavazni! 😉


10:00 Újabb rekord dőlt meg. Délelőtt 9 óráig a választók 13,7 százaléka adta le a szavazatát. A 7 875 505 választásra jogosult közül már 1 036 849 polgár voksolt. Baranya kettes számú választókörzetében, amelybe városunk is tartozik, a 75 762 szavazó közül eddig 10 350-en szavaztak. Ez 13,66 százalékos részvételt jelent.
Városunkban a Városház tér 1-ben (Múzeum, Könyvtár) szavaztak eddig a legtöbben, 172-en.


11:00 Délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 29,93 százaléka, 2 356 947 ember járult az urnákhoz.

Komlón egyelőre az Alkotmány u. 2.-ben szavaztak a legtöbben, szám szerint 388-an (ez 36.33%-ot jelent).

Mi is itt voltunk, és éppen elcsíptük Szakács Lászlót (MSZP), aki ezúttal nem indult egyéniben. A szavazatát azért leadta.


Rendkívüli esemény volt az egyik komlói választókörzetben – kihúzták a DK jelöltjét!

Az 5. számú szavazókörzeten az alábbi történt:

A Helyi Választási Iroda munkatársa a szavazókör megnyitását megelőzően telefonon jelezte az 5. számú szavazókör jegyzőkönyvvezetőjének, hogy a szavazatszámláló bizottságba a Demokratikus Koalíció által delegált megbízott tag nem tett esküt és a megbízást visszamondta, ezért a szavazókörbe ne várják, hogy megjelenjen. A jelzést a jegyzőkönyvvezető félreértette, és a bizottság az egyéni szavazólapokról a Demokratikus Koalíció jelöltjét Nagy Ferencet lehúzta. A szavazás megkezdésekor összesen 8 választópolgár kapott olyan egyéni szavazólapot, melyen a DK jelöltje, Nagy Ferenc lehúzásra került. A szavazatszámláló bizottság a Ve. alapján megállapította, hogy a szavazás lezárását megelőzően az urnákat felbontani, és abból szavazatot kivenni nem lehet. A fentiek szerinti 8 választópolgár részére a bizottság nem adhat új szavazólapot, a rontott szavazólap cseréjére a választópolgár jelzése alapján, kizárólag szavazólap urnába történő elhelyezését megelőzően van lehetőség. Az SZSZB rögzítette, hogy a fenti 8 választópolgár közül az utolsóként szavazó – szavazólapjának az urnába való bedobását követően – a szavazatszámláló bizottság részére jelezte, hogy neki nincs tudomása arról, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltje visszalépett volna. A bizottság – a jegyzőkönyvvezető útján – HVI-vel a 8 választópolgár szavazólapjának az urnába helyezését, és azok szavazóhelyiségből történő távozását követően vette fel a kapcsolatot, jelezve a problémát. A szavazás ezt követően is folyamatosan folytatódott, már a megfelelő egyéni szavazólapok kiadásával. Mire a kérdés tisztázása megtörtént, több szabályos szavazólap is az urnába került.

A szavazatszámláló bizottság az esetet megvizsgálta, és a Ve. rendelkezései alapján külön határozatban megállapította, hogy a 8 darab hibásan kiadott egyéni szavazólap cseréjére, illetve a választópolgárok újraszavazására a jegyzőkönyvben részletesen rögzítettek alapján nincs mód, a szavazólapok érvényességéről a szavazatszámlálás során dönt, a szavazólapokat egyenként megvizsgálva. További intézkedésre nincs lehetőség.


13:00 Polics József körsms-ben buzdít – még ma is.

Nem bízza a véletlenre a polgármester: még a választás napján is tolja közeli és távoli ismerőseinek, hogy kire kell szavazni. Ezúttal nem riogat életveszéllyel, de azért a tét most sem kicsi:

Olvasói foto

13:50 Kijöttek a legfrissebb részvételi adatok. Délután 13 óráig a választópolgárok 42,32 százaléka szavazott. Úgy néz ki, két óránként megdőlnek a rekordok. Rengeteg szavazóhelyiség előtt tömött sorokban állnak az emberek, hatalmasnak látszik a választási hajlandóság. Baranya kettes számú választókerületének 42,88 százaléka voksolt. Komlón még mindig az Alkotmány u. 2.-ben szavaztak a legtöbben, jelenleg 516-an.


15:45 A legfrissebb (15 órás) adatok szerint a választópolgárok 53,64%-a voksolt 15 óráig. Ez újabb rekordot jelent.

A magas részvételi arány több mindent jelenthet, de az biztos, hogy a kormánypárti és az ellenzéki szavazókat is sikerült mozgósítani. A kérdés már csak az, melyikből mennyit…

Komlón továbbra is a szilvásiak vezetnek: a 7-es választókörzetnek már a 60%-a voksolt.


Annyira részeg volt, hogy végül elfelejtett szavazni egy férfi Pécsen

A Baranya 2.sz. választókerület egyik pécsi szavazókörében volt egy kis affér. Egy férfi megjelent, átvette a szavazólapokat, aláírta a névjegyzéket, aztán nekiállt telefonálni, majd a politikai nézeteit hangoztatta.  A választási bizottság tagjai szerint erősen ittas volt. Végül bement a fülkébe szavazni, majd ki is jött a kitöltetlen szavazólapokkal és távozott a szavazóhelyiségből.


16:30 Esélylatolgatás.


17:45  A választás.hu adatai szerint 17 óráig a választásra jogosultak 63,21%-a ment el 17 óráig szavazni. A Baranya 2.sz. a 75.762 választópolgárból 46.744-en mentek el. Ez 61,7%- os részvételt jelent. Komlón Mecsekfalu átvette a vezetést: a 336 választásra jogosult főből 239-en adták le voksukat, ez 71,13 %-os részvételi arányt jelent.


19:00 Fél 6-ig 68,13 százalék volt a részvétel. Nagyon valószínű, hogy 70 százalék feletti részvétellel zárul a 2018-as országgyűlési választás. Szavazni 7 óráig lehetett, de még mindig hatalmas sorok kígyóznak a szavazóhelyiségek előtt, a sorbanállók természetesen még voksolhatnak.

Baranya kettes számú országgyűlési választókörzetébe tartozó 75 762 választópolgárból 50 279-en szavaztak. Ez 66,36 százalékos részvételt jelent.

A legtöbb ember az Alkotmány u. 2.-ben szavazott, összesen 729-en. Arányaiban a legnagyobb részvétel viszont Mecsekfalun volt, itt a szavazók 76,79 százaléka járult az urnákhoz.


20:00 Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás.


EREDMÉNYEK

21:45 Bár még messze a választás vége és a feldolgozottság is alacsony, a kiszivárgott információk szerint magabiztosan vezet a Fidesz. Úgy tudjuk, 110-115 mandátumot várnak ezek alapján, ehhez hozzátartozik, hogy a kistelepülések adatai rendre a Fidesznek kedveznek. A fővárosban baloldali fölény várható, a belső becslések és információk szerint kétséges, hogy a DK bejut-e a parlamentbe.

Ez az eredmény azt jelenti, nincs meg a Fidesz kétharmada, de kényelmes az előnye. (Forrás: MNO)


22:00444.hu információ szerint eddig a Fidesz 3, az MSZP 2, az LMP pedig egy egyéni választókerületet húzott be országosan. Hivatalos infók még mindig nincsenek sehol.


22:45 A 444 szerint a Fidesznek már 5 egyéni mandátuma van.


Országos listán bejutott pártok
Fidesz-KDNP 49.51%
Jobbik 20.29%
MSZP-Párbeszéd 12.03%
LMP 6.58%
Demokratikus Koalíció 5.39%

Nem jutott be: Momentum 2.64% Kétfarkú Kutya Párt 1.64%

A teljes lista ITT megtekinthető.


Ami minket illet:

Baranya 1. (Pécs) Mellár Tamás vezet (76%-os feldolgozottság)
Baranya 2. (Pécs-Komló) Hoppál Péter (Fidesz) nyert.
Baranya 3. (Mohács) Hargitai János (Fidesz) nyert.
Baranya 4. (Szigetvár) Nagy Csaba (Fidesz) nyert.


23: 15 Baranya 1. (Pécs) Mellár Tamás (független) nyert.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más