15.7 C
Komló
2024. április 15.
spot_img
KezdőlapHírekUtcaseprésre buzdít az önkormányzat

Utcaseprésre buzdít az önkormányzat

Komló – Városunk önkormányzata élen jár a munka alapú közösségépítésben.

Ahogy nyáron a fűnyírás szerelmeseinek adtak lehetőséget, hogy puszta kedvtelésből felvegyék a harcot a gazzal a város közterein, most a sepregetésnek hódoló lakosoknak kedveznek legújabb „Közös tavaszi nagytakarítás!” nevű akciójukkal, ahol bárki felcsaphat utcaseprőnek, aki kellő kedvet és ambíciót érez hozzá.

A régi „Ki-ki söpörjön a maga portáján” közmondást alapul véve, az önkormányzat elsősorban csak azt kéri a városlakóktól, hogy mindenki a saját háza előtt takarítsa fel a téli útszórásból maradt homokot és zúzalékot.  A lelkesebbek valószínűleg ettől függetlenül, ha szeretnék, kiélhetik extrém sepergetési vágyukat. Erre Komló 100 kilométert meghaladó utcahálózata is lehetőséget biztosít. Akár seprő versenyt is lehetne rendezni, félmaratoni és maratoni távokon.

Az önzetlen segítség természetesen szép dolog, de azt ne feledjük, hogy az önkormányzat feladata a közterületek tisztántartása. Ezeket a kötelezettségeket pedig a saját költségvetéséből kéne fedeznie az önkormányzatnak – így például a kommunális adóból, amelyből 2017-ben 125 millió forint folyt be.

De az is igaz, hogy egy helyi rendelet szerint családi házaknál, az ingatlan tulajdonosa (használója) köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda tisztán tartásáról, továbbá a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és hulladékok eltávolításáról, hó eltakarításáról és síkosság-mentesítéséről is. Társasházaknál ez a rendelet úgy szól, hogy az épület melletti járdaszakasz tisztán tartására, síkosság-és gyom-mentesítésére a tulajdonos (használó) köteles, egyébként a feladat ellátása az önkormányzati feladatot ellátó szolgáltató kötelessége. Szóval a felhívás egy része jogosnak tekinthető, de ettől függetlenül, főleg társasházas környékeken kétségesnek tartjuk ennek kivitelezését.

Az utóbbi évek során jelentősen csökkent a közfoglalkoztatotak száma. Ennek több oka van: az egyik, hogy sokaknak sikerült elhelyezkedniük az elsődleges munkaerőpiacon (akár itthon, akár külföldön). A másik, hogy a kormány jelentősen csökkentette a közmunkaprogramban alkalmazhatók számát.

Az pedig, hogy eredetileg hány közfoglalkoztatott volt Komlón, mielőtt a kormány mesterségesen felpumpálta a számukat, jól látszik ezen az ábrán:

Friss adat még nincs, de most kb. 300 közmunkás lehet. Forrás: komlo.hu

Vagyis, ha az önkormányzat egyre kevesebb embert vehet fel közmunkára, a számuk vissza fog zuhanni ugyanoda, ahol volt – annyi emberrel pedig az elmúlt években megszokott rend nem lesz fenntartható.

Kíváncsian várjuk tehát, hogy legközelebb milyen munkákban kérik a lakosok segítségét. Dolog biztosan lenne bőven, egy közösségi kátyúzás például szintén elkélne a városban.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más