15.7 C
Komló
2024. április 15.
spot_img
KezdőlapHírekUszodaszemölcs terjed a kisiskolások között

Uszodaszemölcs terjed a kisiskolások között

Komló – A betegségnek a vízhez nincs köze, pontosabban csak közvetve.

Több szülő is panaszkodott, hogy az általános iskolás gyerekeik, közülük is az alsósok, akik kötelező úszásra járnak heti egyszer, szemölcsöktől szenvednek. Kiderült, hogy – nagy részüknél – a betegség nem más, mint az úgynevezett uszodaszemölcs.

Az uszodaszemölcs vírusos bőrfertőzés, amely bőrkontaktus útján terjed. Leggyakrabban a lágyékrészen, illetve a hajlatokban – térd-, könyökhajlat – bukkan fel.

A nevét onnan kapta, hogy főként az uszodákban, strandokon fertőz. De nem a víz vagy az öltözők tisztasága miatt! Hanem azért, mert ezeken a helyeken a csupasz bőrfelületek könnyen, gyakran érintkeznek, illetve a vízben felázott bőr sérülékenyebb, könnyebben megtelepednek, behatolnak a vírusok. Éppen ezért az is előfordulhat, hogy a fertőző vírus már korábban megtelepedett a test valamely részén, ám csak a felázott bőrön tud bejutni és valóban fertőzni a hámréteg alatt.

Az uszodaszemölcs vírusa elsősorban a gyerekeket érinti, mivel a kicsik immunrendszere kevésbé tud ellenállni a fertőzésnek, másrészt azért, mert a gyerekek – játék közben – gyakrabban kerülnek olyan helyzetbe, amikor bőrfelületről bőrfelületre kerülhet a kórokozó. A szemölcsök kezelése fagyasztással, kaparással vagy ecseteléssel történik, de a gyógyulás akár hónapokig is eltarthat.

A fotó illusztráció

A problémát egyébként ezidáig senki nem jelentette az uszodának. Kérdésünkre dr. Falusyné Nagy Ildikó, a Sportközpont igazgatója elmondta, őt még nem keresték meg a szülők, de amit az intézmény megtehet, meg is tesz a betegségek kockázatának minimálisra csökkentéséhez.

Az uszodának többek között havi jelentési kötelezettsége van a Baranya Megyei Kormányhivatal Komlói Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya felé. A havi bakterológiai fürdővíz kontrollvizsgálatokat a Baranya-Víz Zrt. Komlói Igazgatóságának vizsgáló laboratóriuma végzi el, ők készítik a jelentéseket is, amit aztán az uszoda továbbít. A tanmedence vizsgálati eredményei rendben vannak, különben nem is működhetne a medence. Az uszodateret, az öltözőket és a mellékhelyiségeket pedig naponta fertőtlenítik – hangsúlyozta az intézményvezető.

A címlapfotó illusztráció.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más