7.7 C
Komló
2024. március 05.
KezdőlapHírekTudnivalók a tűzijátékok használatáról

Tudnivalók a tűzijátékok használatáról

December 28-tól december 31-ig vásárolhatóak az év többi napján engedélyhez kötött pirotechnikai eszközök. A tűzijátékokat felhasználni a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet. A biztonságos tűzijáték használat érdekében a tűzoltók összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat.

A nem rendeltetésszerűen használt tűzijátékok komoly balesetet okozhatnak, valamint az sem mindegy, hogy ezeket az eszközöket milyen forrásból szerezzük be. Szintén fontos a tárolási szabályok betartása, és a használati útmutató felhasználás előtti elolvasása.

Vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy pirotechnikai terméket kizárólag legális árusítóhelyen, engedéllyel rendelkező forgalmazótól szabad vásárolni. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon, vagy gépkocsi csomagtartójából. Csak december 28. és 31. között vásároljunkszilveszteri tűzijátékot, melyeket az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni.

 

Mire figyeljünk használat közben?

  • Minden terméken van használati utasítás. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani.
  • Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre.
  • Úgy helyezzük el őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
  • Erős szélben ne használjuk fel őket.
  • A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
  • Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.
  • A telepeket sík talajra helyezzük.
  • Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és csak pár perc várakozás után közelítsük meg.
  • A visszahulló, vagy elhasznált tűzijátékokat ne azonnal dobjuk ki a szemetesbe. Várjuk meg míg kihűlnek.
  • Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatástól a háziállatok megijedhetnek. Fokozottan figyeljünk rájuk!

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Forrás: baranya.katasztrofavedelem

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más