15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekTop tízben a komlói kórház

Top tízben a komlói kórház

Komló – Miközben számos kórház működésében talált kivetnivalót az Állami Számvevőszék, a Komlói Egészségcentrum a legkevesebb adóssággal rendelkező kórházak közé került.

 

A Index.hu cikke szerint februárban és márciusban is menesztettek egy kórházigazgatót, és újabbak lecserélése is várható, miközben a kormány 13 intézmény élére költségvetési felügyelőt rendelt ki. A hivatalos ok, hogy a kórházak egy részének adóssága folyamatosan újratermelődik, miközben más intézményeknek sikerül kijönniük a pénzükből.

A legjobban eladósodott intézmény jelenleg a budapesti és a hazai egészségügyi ellátás egyik csúcsintézménye, a Magyar Honvédség kezelésében lévő Honvédkórház. Rögtön ezután is ismert nagy fővárosi és megyei kórházak találhatók, köztük az egykori Baleseti Intézetet magába foglaló Péterfy-kórház vagy az igencsak leromlott állapotban lévő Szent János kórház.

Vannak azonban jó pénzügyi helyzettel rendelkező intézmények is, és az egyik nem más, mint a Komlói Egészségcentrum.

 

Forrás: Index.hu

 

Megkérdeztük a kórház vezetését, minek köszönhető a pozitív összkép, azonban a válaszokból kiderült, hogy a helyzet összetettebb, mint elsőre látszik.

 

Újratermelődik

A Komlói Egészségcentrum tartozását (100-120 millió forintot) tavaly év végén kifizette az állam, tehát egy jelentős konszolidáción van túl az intézmény. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az intézménynek a jövőben nem lesznek anyagi gondjai. Mind a kórház, mind a térség házi orvosainak a laborigényét ugyanis a PTE elégíti ki (azaz ők végzik a vizsgálatokat), de az erre fordítható állami kvótát a komlói intézmény kapja. Ez viszont mindössze 3,6 millió forint, miközen havonta 8-10 millióra lenne szükség. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az Egészségcentrum minden hónapban több milliós hiányt termel – hiába gazdalkodik jól a költségvetést érintő többi területen. Az 1,6 milliárdnyi kiadásból tavaly csak a bérek 869 millió forintot tettek ki, amin nyilván nem lehet spórolni, hiszen a béreket a közalkalmazotti tábla határozza meg. Amin lehet, azok a rezsiköltségek: az áram egy jelentős részét például már napelemekkel biztosítják. Mindaddig azonban, amíg a laborvizsgálatokra nem érkezik elegendő pénz, az adósság újra fog termelődni.

Ugyanez a probléma a többi egészségügyi intézményben is. Az Indexnek nyilatkozó szakemberek szerint a kórházak eladósodottságának fő oka az, hogy az állami egészségbiztosító által az ellátások után adott finanszírozás már régóta nem fedezi azok valós költségét. Különösen így van ez bonyolult műtéteket, daganatterápiákat vagy a sürgősségi ellátásokat végző kórházaknál. Nem véletlen, hogy az eladósodott kórházak jelentős része fontos súlyponti kórház.

Az Állami Számvevőszék persze másban látja a problémát. Szerintük az általuk vizsgált 17 kórház vezetője nem fektetett kellő hangsúlyt a gazdálkodási területre, a kiadások belső kontrolljára és ellenőrzésére. Mindez komoly korrupciós kockázatokat rejt, pedig a szabályok betartása nem pénzkérdés – nyilatkozták.

 

Nyitókép: komlói kórház, szerző: luankazso Varjasi

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más