2.7 C
Komló
2023. december 07.
KezdőlapHírekLelkigyakorlatos központ lesz a Bánusz tanyából?

Lelkigyakorlatos központ lesz a Bánusz tanyából?

Mánfa – Több mint hatmilliárd forint támogatást ad az állam az egyházaknak – derült ki a napokban a Magyar Közlönyből. A komlói kistérség is érintett. 

A Népszava szúrta ki, hogy hamarosan közpénzeső hull az egyházakra: a hitéleti tevékenységhez kapcsoló működési támogatásra a kormány idén 3,9 jövőre pedig 2,3 milliárd forintot szán.  A pénzből jut a:

  • a kecskeméti székesegyház renoválására (800 millió Ft),
  • a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának fejlesztésére (700 millió Ft),
  • a veszprémi főegyházmegye levéltárának felújítására (több mint félmilliárd Ft),
  • és a magyarszéki Sarutlan Kármelita Nővéreknek is, akik 400 millió forintért vehetik meg a Bánusz tanyát, és alakíthatják lelkigyakorlatos központtá.

 

Még nem biztos, hogy eladják

Bánusz tanyát valószínűleg nem kell bemutatni a Komló környékén élőknek. Azt viszont már kevesebben tudhatják, mi minden található jelenleg a létesítményben. A Pécstől mindössze 10 km-re fekvő szálláshely 11 fürdőszobás szobával van felszerelve (mindegyik légkondicionált), összesen 30 férőhellyel. A szolgáltatásaik között szerepel teniszpálya, biliárdterem, szauna, 20 fős kandallóval fűthető különterem, kis gyermekjátszótér, fedett grill-terasz, valamint 2 km hosszú kerékpár és -kocogópálya. Sőt, a Facebook oldalukon szereplő képek alapján medencéjük is van/volt.

Fotó: Bánusz tanya FB oldala
Fotó: Bánusz tanya FB oldala

A szállás.hu-n bárki foglalhat időpontot a tanyán, a telefonos elérhetőség is él, sőt, a vendégek visszajelzései is pozitívak.  A Kármeliták választása azonban főként mégis azért eshetett épp erre az ingatlanra, mert csupán pár kilométerre van a kolostortól.

Próbáltuk utolérni az ügyben a Bánusz tanya tulajdonosait, azonban csak részben jártunk sikerrel. Kérdésünkre csupán annyit válaszoltak, hogy ez még nem egy lefutott ügy, és egyáltalán nem biztos, hogy eladják a tanyát. Az üzlet majd akkor lesz biztos, ha mindenki aláírta a szerzdőseket és a pénzt is átutalták.

A tulajdonosok válasza azért meglepő, mert a Közlönyben kész tényként kezelik a 400 milliós beruházást (aminek a vételár nyilván csak a töredéke) és a helyszínt is.

Kérdéseinket elküldtük a Sarutlan Karmelita Rendtartomány Tartományfőnökségének is, azonban megkeresésünkre ezidáig nem reagáltak. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más