15.7 C
Komló
2024. február 26.
KezdőlapHírekTOP 10 mondat, amivel átvernek a trükkös tolvajok

TOP 10 mondat, amivel átvernek a trükkös tolvajok

Komló – Két családot is megloptak a napokban Komlón. Az ismeretlenek arra hivatkozva kéretőztek be a lakásba, hogy a szomszédot keresték, de nem találták otthon, ezért hagynának neki üzenetet. A régi trükk ismét bevált: amíg a jó szándékú tulajdonos papírt és tollat keresett, a hívatlan vendégek zsebre tették a pénzt, amit találtak.

Ez a két újabb eset rávilágít arra, hogy még mindig hajlandóak vagyunk idegeneket beengedni a lakásba, pedig már olyan sokan jártak pórul.

Hogy ez ne fordulhasson elő újra, megmutatjuk azt a tíz leggyakrabban használt mondatot, amit a trükkös tolvajok előszeretettel használnak, hogy bejussanak a lakásba.

Fotó: teol.hu

 

TOP 10 mondat a tolvajok, trükkös csalók szájából:

 1. Hazugság: „Villanyórát/vízórát/gázórát jöttünk leolvasni!” Valóság: előzetes értesítés nélkül egyik szolgáltató sem keres fel senkit. Ha kell, kérjük el az igazolványukat. Amennyiben nincs nekik, ne engedjük be őket.
 2. Hazugság: „A nyugdíj összegét, a nyugdíjszelvényt kell ellenőriznünk.”  Valóság: sem a nyugdíjfolyósító, sem más pénzintézet nem küld házhoz személyesen senkit ilyen célból. Amennyiben iratokra van szükségük, levélben értesítik majd.
 3. Hazugság: „Nagy címletű pénzt szeretnénk felváltatni.” Valóság: csak arra kíváncsiak, hol tartja a pénztárcáját, a „dugipénzt”. Ha ezt megtudták, elterelik a figyelmét, és ellopják a pénzét. Mondja, hogy nincs váltópénze, próbálkozzanak egy boltban, vagy a postán.
 4. Hazugság: „Rosszul vagyok, kaphatnék egy pohár vizet?” Valóság: nincs semmi baja, de ha mégis, majd kap ott folyadékot, amelyik lakásba igyekszik. Amennyiben mégis adunk neki inni, vigyük ki a lépcsőházba a poharat, és ne engedjük be a lakásba.
 5. Hazugság: „Az egyik szomszédnak szeretnénk üzenetet hagyni. Tudna papírt, tollat adni?” Valóság: a mai telefonos, internetes világban ilyet eset már csak nagyon ritkán fordulhat elő. Ha mégis adna nekik íróeszközt, csukja (zárja) be az ajtót, amíg előkeresi.
 6. Hazugság: „Az orvos küldött minket, orvosi eszközt hoztunk.” Valóság: Nincs olyan eszköz, amit az orvosok házhoz küldenének. A vizsgálatokat a rendelőben végzik, a többi műszer (például vérnyomásmérő) pedig üzletekben, patikákban megvásárolható.
 7. Hazugság: „Albérletet keresünk, és ez a lakás volt meghirdetve.” Valóság: mindenki pontosan tudja, hirdeti-e éppen a lakását/házát, vagy sem. Ha nem, semmi keresnivalójuk bent az idegeneknek. Ha igen, akkor se hagyjon „lehetséges vevőt”, bérlőt egyedül valamelyik helyiségben!
 8. Hazugság: „A gyerek/az unoka küldött minket, pénzre van szükségük sürgősen!” Valóság: a szeretteink el tudnak érni minket, ha nagyon akarnak, nem fognak vadidegen közvetítőt küldeni. Semmiképp se adjunk nekik pénzt, a családtagjaink majd eljönnek személyesen, ha bajban vannak.
 9. Hazugság: „Az önkormányzat megbízásából jöttünk.” Valóság: az önkormányzatoknak ügyfélfogadási rendjük van, ahova nekünk kell bemenni, ha ügyeket intézünk. Ők maguktól nem küldnek senkit hozzánk. Hivatalos eljárás esetén postai úton értesítenek minket.
 10. Hazugság: „Oszlopot, reklámtáblát állítanánk a kertben.” Valóság: csak el akarják csalni az otthon levőket a háztól, hogy a lesben álló társuk addig besurranhasson, és elvihesse az értékeket. Komoly cégek előbb időpontot egyeztetnek, és hivatalos úton keresik fel.
Fotó: Tésik Attila, koronaradio.hu

Mi javasol a rendőrség?

 • Lehetőleg ne engedjen be idegent a lakásba. Az ajtón keresztül kérdezze meg, hogy mit akar. Szereltessen fel biztonsági láncot és kémlelő nyílást a bejárati ajtóra.
 • Ha mégis úgy dönt, hogy beengedi az idegent, semmiképpen se hagyja egyedül a helyiségben.
 • Ha a látogató azt állítja, hogy hivatalos helyről érkezett, köteles magát fényképes igazolvánnyal igazolni, azt ellenőrizze, olvassa el a nevet, és írja is fel! Ennek hiányában ne nyisson ajtót. Ha bizonytalan az illető kilétében, kérje meg, hogy várjon, és addig ellenőrizze állításait.
 • Ha mindezek ellenére mégis bűncselekmény áldozata lesz, ne pakoljon el, ne takarítson ki, ne hívja végig az összes családtagot, hanem haladéktalanul hívja a rendőrséget (107, 112)!
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más