12.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapHírekTíz percig tapsolták Alföldit Pécsett

Tíz percig tapsolták Alföldit Pécsett

Pécs – Hatalmas sikert aratott az Alföldi Róbert főszereplésével előadott Shakespeare darab tegnap este Pécsett. Mindezt azok után, hogy áprilisban egy másik Alföldi darabot kitiltottak a városból.

A nézők beszámolói szerint tíz percig ünnepelte a pécsi közönség a POSZT záró versenyelőadásaként bemutatott III. Richárdot. A gyakori színházlátogatók szerint ez szokatlan Pécsen, ritka, ha egy előadás ekkora ovációt kap. A Radnóti Miklós Színház társulatának produkciója vélhetően nemcsak önmaga miatt aratott ekkora sikert, – nem elvitatva a színészek profizmusát – hanem a főszerepet játszó Alföldi személye miatt is.

„Nem volt cenzúra”

Ahogy arról mi is beszámoltunk, két hónappal ezelőtt a Zsolnay Színház indoklás nélkül lemondta Alföldi egyik darabját, az „Igenis, miniszterelnök úr”-at. Senki sem értette, mi történt, a döntésről korábban senkit sem tájékoztattak: egyszer csak leállították a jegyeladást. Az eset nem volt példa nélküli, korábban ugyanis Zalaegerszegen is lemondtak egy Alföldi darabot – és nem azért, mert nem lett volna elég érdeklődő. (Mindkét kitiltott előadást telt ház előtt mutatták be végül máshol.) Feltételezhető tehát, hogy a szervezőknek magával Alföldivel volt problémájuk, méghozzá azért, mert a Nemzeti Színház egykori igazgatója gyakran kritikával illeti a kormányt.

Ezt tulajdonképpen megerősített Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője is, amikor később azt nyilatkozta, azért tiltotta le a darabot, mert nem kívánta átengedni az intézményt „egy politikai aktivistának”. Hozzátette, nem cenzúráról volt szó, csupán nem akarja, hogy a Zsolnay Színház „politikai állásfoglalásokat támogasson”.

Hatalmas sikert aratott a III. Richárd Pécsett

 

„…nem a III. Richárdról szól”

Alföldi a tegnapi színházi előadással kapcsolatban nyilatkozott a POSZT Tévének, amit aztán ezekkel a mondatokkal osztott meg Facebookon: „Olyan pofátlan és egyértelmű és átlátszó eszközökkel vesz semmibe mindenféle erkölcsi és emberi szabályt, amire a legadekvátabb válasz az lenne a környezetétől az első pillanattól kezdve, hogy ezt NEM!”

Hogy mindez a zsarnokra, III. Richárdra, vagy valaki másra vonatkozik, nem tudni, mindenesetre sokat sejtető Alföldi mondata, amellyel az interjú indít: „Azt gondolom, hogy nem a III. Richárdról szól ez az előadás.” (A felvétel IDE kattintva látható.)


Fotók: Alföldi Róbert Facebook oldala

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más