16.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekTarol a szélvihar Baranyában

Tarol a szélvihar Baranyában

Baranya – Tombol a szél a megye területén, kidőlt fák és leszakadt ágak nehezítik a közlekedést.  Cikkünk folyamatosan frissül!

21:30

Mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott harmadfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton késő délutánra. Az OMSZ szerint az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít az erejéből, de helyenként még a Dunántúlon, a Tiszántúlon és a Zempléni-hg. területén viharos lehet ált. 70, néhol 80 km/h fölötti lökésekkel. A Dunántúli-középhegység, illetve a Budai-hegyek területén esetleg előfordulhat még egy-egy 90 km/h-t meghaladó széllökés, de ezeken a területeken is fokozatosan csillapodik a szél.

Estére ugyan jelentősen veszít a szél az erejéből, de továbbra is nagy területen erős marad, a hegyekben még helyenként lehetnek 70-80 km/h körüli széllökések, majd késő estig ott is megszűnnek. Vasárnap a maihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra számíthatunk.

A Budapest-Pécs vasútvonalon a napközbeni fennakadások után fokozatosan áll helyre a menetrend, az esti órákban Vásárosdombó és Sásd között a biztosítóberendezés meghibásodása lassítja a közlekedést.

Komlón még este is több helyen a fűtés és a meleg víz hiányára panaszkodnak, egyes városrészekben pedig egész nap nem volt áram.

18:06

Az E.ON tájékoztatása szerint a szélsőséges időjárás, kiemelten a viharos szél az ország több területén okoz áramszünettel járó meghibásodásokat. Az áramszolgáltató emberei megerősített létszámmal dolgoznak a hibák elhárításán. A kialakult helyzet miatt hibabejelentő vonalakon is jelentősen megnövekedett a bejövő hívások száma, ezért előfordulhat, hogy a telefonos ügyfélszolgálat nehezebben érhető el. Ha valaki áramkimaradást tapasztal, az alábbi oldalon ellenőrizze, hogy érinti-e fogyasztási helyét középfeszültségű üzemzavar. Ha igen, akkor az E.ON már tud a hibáról, és javítást végeznek a területen. Ha nem, akkor jelezhető a propléma a hibabejelentő vonalon:

  • Dél-dunántúli régió: +36 80/20-50-20″

17:50 

„16 óra 15 percig 487 jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, Baranyában 78 hivatásos tűzoltó 21 járművel és 46 önkéntes 12 járművel folyamatosan dolgozik a szélvihar okozta károk felszámolásán. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét is megrongálta a vihar. Baranya vármegye nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen.”

A fűtéssel is vannak gondok Komlón. A részletekről Körtvélyes önkormányzati képviselője adott tájékoztatást a Facebookon:

16:29

„Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon.

A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. (…)

A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

Három parkoló autóra dőlt egy fa Komlón, a Bányász utcában szombat reggel ötkor. A fát, melyet az erős szél tövestül kicsavart, a komlói hivatásos tűzoltók távolították el. Egyik autóban sem ült senki, személyi sérülés nem történt. Fotó: Komló HTP

A Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt.

Ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.”

„A balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.

Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést” – írja a tűzoltóság.

16:24

A szolgáltatásokkal is lehetnek problémák.

12:15

Olvasóink jelzése szerint Mecsekjánosiban 2 órája nincs áramellátás. Városszerte áramkimaradásról számolnak be.

12:00

Harmadfokú (piros) meteorológiai riasztás kiadva Baranya megye területére! Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt harmadfokú (piros) riasztást adott ki Baranya megye területére. Az érintett területen a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 km/h-t.

Fa dőlt az utra Kökönyösben.

10:50

Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Baranya megye, Bács-Kiskun megye területére szombat reggel. Az érintett területen a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

A közlekedést egyre több helyen lassítják a kidőlt fák.

A 66-os főúton, Gödre térségében egy fa dőlt az úttestre. A 38-as km-nél félpályán halad a forgalom. Információink szerint Pécstől-Mecseknádasig végig leszakadt faágak borítják az utat. Szintén fa dőlt az útra Pécs bevezető szakaszán Hirdnél, és a Kőlyuki betérő előtt is kidőlt fa nehezíti a közlekedést. Sikondán, a Pihenő park felé vezető útszakaszon kidőlt egy villanyoszlop. Siklósbodonyban és Mohácson több helyszínen áramszünet van.

Kidőlt oszlop Sikondán.

A MÁV közleménye szerint fakidőlés miatt Abaliget és Bükkösd között szünetel a közlekedés, a vonatok várakozásra kényszerülnek. Várhatóan egy szakaszon pótlóbuszok fognak közlekedni, a pécsi fővonalon 60-90 perccel hosszabb eljutási időre kell számítani.

A Pécsről 11:19-kor Budapestre induló Mecsek IC (IC 805) nem közlekedik.

Jusztinger János, Sásd polgármestere a Facebookon hívta fel a lakosság figyelmét, hogy „épületeket, vezetékeket, kerítéseket rongált és rongál meg, gyökerestől csavar ki hatalmas fákat az orkánerejű szél. Amit tudunk, megteszünk. Aki csak teheti, maradjon az otthonában!”

A tűzoltók folyamatosan végzik a hibaelhárítást. Horváth Nikolett Csilla, a Baranya megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a megyei lapnak elmondta, folyamatosan érkeznek a bejelentések a káresetekről Baranya több településéről.

„Az első káresetről már hajnalban érkezett bejelentés a tűzoltókhoz, és délelőtt tíz órára már ötven helyszínre hívták őket Baranya különböző pontjaira. (…) Három parkoló autóra dőlt egy fa Komlón, a Bányász utcában szombat reggel ötkor. A fát, melyet az erős szél tövestől kicsavart, a komlói hivatásos tűzoltók távolították el. Egyik autóban sem ült senki, személyi sérülés nem történt.

A pécsi hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével eltávolították az útakadályt a kozármislenyi Pusztarét utcában, ahol ma reggel egy fát döntött ki a szél” – írja a bama.hu

Érkeznek a képek a komlói károkról is. Szilvásban egy autó szélvédőjét törte be egy kivágódó kukafedél.

Fotó: R. Boglárka

Máshol lépcsősorra dőlt egy fa.

Fotó: Újhelyi Levente

/Nyitókép: Kidőlt fa Kökönyösben/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más