14.7 C
Komló
2024. április 15.
spot_img
KezdőlapHírekSzilvási óvoda összevonás - kérdezz-felelek

Szilvási óvoda összevonás – kérdezz-felelek

Komló – A legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők arról a szándékról, hogy összevonják a két szilvási óvodát. Végleges döntés májusban várható.
Már az egész városban elterjedt a hír, hogy szeptembertől megszűnik eredeti helyén a „Felsőszilvási” óvoda, és az „Alsószilvásiba” költözik. Itt öt helyett összesen négy csoport indul majd,  ebből kettő német nemzetiségű lesz. Minderre a csökkenő gyermeklétszám miatt kerülhet sor. (Az előterjesztés teljes szövege ITT olvasható.)
Forrás: komlo.hu
Sokan nem örültek a hírnek, ezért próbáltunk utánajárni a részleteknek. Email-ben feltett kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk Polics József polgármestertől:
–  Érdeklődnénk, mikor várható végleges döntés. Beiratkozások után?
P. J.: Végleges döntés a beiratkozások után a májusi testületi ülésen lesz terveink szerint.
– Ha elég jelentkező lesz mindkét óvodába, akkor is megtörténik az összevonás?
P. J.: A várható beiratkozó gyerekek létszáma ismeretében elmondható, hogy a prognosztizálható beiratkozó gyerekek száma szinte azonos az iskolába menők számával, tehát jelentős létszámemelkedésre nem számíthatunk. 
– Ha szükség lesz az összevonásra, lesz-e bővítés a fogadó intézményben? Tudomásunk szerint ugyanis már így is szűkösen férnek el a gyerekek. Ha lesz, mi és milyen forrásból?
P. J.: – A város valamennyi óvodájában hasonló körülmények között történik a gyermekek nevelése,  mint a Komló Városi Óvoda Szilvási Tagóvodájában. A 2015 júniusában módosított alapító okiratban
csökkent az óvodák férőhelyeinek száma 25 fő/csoportra az addigi 30 fő/csoport helyett, tehát 30 fős csoportlétszámokkal dolgoztunk. Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete engedélyezte
a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti maximálisan felvehető gyermeklétszám 20%-al
történő túllépését, amennyiben erre szükség van.
Amennyiben megvalósul az intézményi átszervezés, a gyermekek fogadása a helyi adottságok,  lehetőségek legoptimálisabb kihasználásával történik majd.
Polics József – Fotó: helyitipp.hu
– Mi a terv az üressé váló óvoda épületben? Azt hallottuk, hogy a nevelési tanácsadó költözne oda, annak helyén pedig a tésztagyárat bővítenék. Ez igaz?
P. J.: A tervek között szerepel, hogy az üresen maradó épületben a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Komlói Tagintézménye Járási Szakértői Bizottsága költözik.
– Ha megszűnik eredeti helyén a felsőszilvási óvoda, nem lehet következmény, hogy a felsőszilvási iskola is erre a sorsa jut?
P. J.: A Felsőszilvási Ált. Iskolában folyó köznevelés sorsának eldöntése nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Bízunk abban, hogy az óvodai nevelés városunkban minden érintett számára kielégítő módon folytatódik a jövőben is!
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más