21.7 C
Komló
2024. június 16.
spot_img
KezdőlapHírekSzabadstrand Sikondán - Lehetséges?

Szabadstrand Sikondán – Lehetséges?

Komló – A sikondai strand megszűnésével sok komlói esett el kedvelt fürdőhelyétől, a 2000 után születettek pedig lehet nem is tudják, hogy anno volt a városnak egy strandja.

Persze ott a wellness szálloda és el lehet utazni Magyarhertelendre, Orfűre vagy egyéb más közeli fürdőhelyre is, de ez akkor sem változtat a tényen, hogy nincs strandunk, pedig volt, sőt talán újból lehetne.

Merész ötlet, de gondoljunk bele, mi lenne, ha a strandért „feláldoznánk” a horgász tavak közül az egyiket. Követhetnénk Pécsvárad példáját és a sikondai tavak egyikén létrehozhatnánk egy szabadstrandot.

Sikondán kezdetben csak egy tó volt, de a 70-es években annyira megnövekedett a horgászok száma – a Komlói Bányász Horgász Egyesület taglétszáma akkoriban 176 fő volt, hogy szükségessé vált egy második tó építése is, melyet 1972-ben adtak át. Az évek során közben sorra épültek a horgásztavak a környéken, de fürdőzési lehetőség nem igazán lett több.

Miért lenne jó a strand?

Visszakapnák a komlóiak rég elvett strandjukat. Megnövekedne az idegenforgalom, nőnének az ingatlanárak és végre lenne értelme a hébe-hóba használt tószínpadnak. Talán többen választanák a komlói nyári táborokat, és a kempinget is. Ismét pezsgő hellyé válhatna Sikonda, miközben a horgászatra is maradna lehetőség, a másik tavon.

Mi kéne ehhez?

Elsősorban az önkormányzat hajlandósága az ötletre. Emellett pedig rengeteg minden. A strandok, fürdőhelyek természetes vizekben való kijelölésének feltételeit a 78/2008 számú kormányrendelet szabályozza.

A fürdőhely kijelölését megelőzően a járási hivatal helyszíni szemlét tart a szakhatóságok, az önkormányzat jegyzője és a fürdőhely kijelölését kérelmező részvételével. Ha a hatóságok mindent rendben találnak, jöhet a víz bevizsgáltatása. A víz minőségét négy kategóriában határozzák meg: kifogásolt, tűrhető, jó, és kiváló. Strand kialakításához a víz minőségének legalább a tűrhető értékelésbe kell esnie.

Ha a környezet és a víz is rendben van jöhet a többi kritérium melyből elég sokat most is teljesít Sikonda. Van például parkoló, szemetes edények, ivóvíz közkúton, és a közeli pihenőparkban sportolásra is nyílik lehetőség.

Ezektől függetlenül persze sok pénz és munka lenne fürdőzésre alkalmassá tenni az egyik tavat, ha egyáltalán ez lehetséges. Az biztos hogy ki kéne tisztítani a meder alját, lépcsőt kéne kiépíteni, kihelyezni a megfelelő táblákat, stb.

Mit gondoltok, szerintetek megvalósítható lenne a szabadstrand, ti járnátok Sikondára fürdeni, ha lenne rá lehetőség?

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más