-2.3 C
Komló
2023. december 05.
KezdőlapHírekÓvatosan az utakon! Mától beköszönthet az igazi tél!

Óvatosan az utakon! Mától beköszönthet az igazi tél!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzései alapján szerdától az Északi-középhegységben és a Dunántúl északi megyéiben havazás várható, csütörtöktől pedig az ország nagy részén válhat téliesre az időjárás és egyes helyeken jelentős mennyiségű friss hó hullhat – figyelmeztet a közútkezelő.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. már november 10-én átállt téli üzemmódra, ma reggeltől pedig majdnem a legmagasabb, hármas téli készültségi fokozat van érvényben. Összesen négy fokozat létezik, a mostani készültséget pedig az indokolja, hogy egyes területeken jelentős mennyiségű hó hullhat.

Mikor várható a 2017-es tél első országos kiterjedésű havazása?

Az előrejelzések alapján szerdától válthat át az eső havas esőre, majd havazásra. Nagyobb mennyiségű friss hóra az ország északabbra fekvő megyéiben, csütörtökön és szombaton számíthatnak majd a közlekedők.

Milyen időjárási körülményekre számíthatunk?

Kiterjedt területen hullhat úgynevezett tapadó hó, de a havazásban leginkább érintett megyékben jelentős mennyiségű friss hó is várható. A tapadó hónak magasabb a víztartalma a friss hóénál, ezáltal tömörebb, nagyobb tömegű és könnyebben is fagy meg. A felolvasztása pedig több időt vesz igénybe. Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében pedig szerda éjjel gyenge ónos eső is eshet.

Hol számíthatnak a közlekedők a leginkább télies időjárásra?

Elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve leginkább a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken, például a Bakonyban, a Pilisben, a Mátrában és a Bükkben.

A közútkezelő munkatársai már elkezdték a megelőző síkosságmentesítést. Elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon juttatnak ki síkosságmentesítő anyagokat.

A társaság felhívja az autósok figyelmét arra, hogy munkájuk ellenére az intenzívebb havazásban érintett területeken találkozhatnak téliesebb útviszonyokkal, ezért ha még nem tették meg cseréljék le járműveiken a nyári gumikat. Vezessenek óvatosan, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserszolgálatai mellett (elérhetőségek megtalálhatóak a www.utinform.hu oldalon) a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek az autósok a +36-1-336-2400-s telefonszámon. További hasznos téli közlekedési tanácsok és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli munkavégzésével kapcsolatos egyéb általános információk a társaság weboldalán a következő linkre kattintva érhetőek el: http://internet.kozut.hu/Lapok/teli-tanacsok.aspx

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más