15.7 C
Komló
2024. február 26.
KezdőlapHírekÖnkéntes munka közben lopták meg a gyerekek segítőit

Önkéntes munka közben lopták meg a gyerekek segítőit

Pécs – Vélhetően csak a könnyű pénzszerzés lehetőségét látta meg az alkalmi tolvaj a pécsi Szamárfül Fesztiválon, amikor meglopta a Nevetnikék Alapítványt. Abba azonban valószínűleg nem gondolt bele, hogy milyen nagy kárt okoz ezzel.

Facebookon tette közzé a pécsi Nevetnikék Alapítvány hétfő este, hogy valaki belemarkolt az adománygyűjtő dobozukba és 20-30 ezer forintot vett ki onnan. Az eset szombat délután délután történt a Kisasszonyok terén, a Szamárfül Fesztiválon.

Az Alapítvány önkéntesei azért voltak kint a rendezvényen, hogy gyerekek százainak nyújtsanak ingyenes szórakozási lehetőséget, és közben adományt gyűjtsenek a Pécsi Gyermekklinikán végzett munkájukhoz. A 16 önkéntes három napon keresztül kánikulában és viharban is kitartott, összesen 18 órát töltött kint a téren, hogy az arra járó gyerekek játszhassanak az általuk készített játékokon.

 

Fotó: Ruprech Judit

 

Közben azonban nem vették észre, hogy valaki az adománygyűjtő dobozukhoz lépett és egy köteg pénzt markolt ki onnan.

Éppen a legnagyobb volt a nyüzsgés, minden önkéntesünk öt-hat gyerekkel volt elfoglalva, nem láttuk, mi történt – mondta el lapunknak Kőműves Glória, az Alapítvány kuratóriumának elnöke. – Mire újra a dobozhoz kerültünk, az egész délutáni gyűjtésünk (nagyjából 20-30 ezer forint) eltűnt, egy-két papírpénz maradt a dobozban. Még nem tettünk feljelentést, de gondolkozunk rajta.

Addig is azonban az Alapítvány a saját közösségi oldalán próbál hatni a tolvaj lelkiismeretére. Mint írják:

– „Olyan beteg gyerekektől vette el a pénzt, akiknek könnyebb a kórházban való bent fekvés, ha lelkes segítők játszanak vele. Olyan önkéntesektől vette el, akik 3 napon át aszalódtak a napon, és mosolyogva játszottak minden arra tévedő gyerkőccel, csak azért, hogy még sokáig járhassanak a Pécsi Gyermekklinikára segíteni. Olyan szülőktől vette el, akik úgy döntöttek a játék végén, hogy a munkánk nemes és megéri támogatni, és fejenként 500-1000 forintokat dobtak be a dobozunkba. (…) Lassan kezdünk felocsúdni belőle, ez is megtörténhet, de megrázzuk magunkat és tovább fogunk dolgozni egy szebb világért” – fogalmaztak az önkéntesek.

 

Hozzátették, remélik, hogy az illetőnek nagyobb szüksége volt a pénzre, mint nekik. Lelkiismerete megnyugtatására azonban felajánlották, hogy az összeget önkéntes munkában ledolgozhatja velük minden délután 16-18 óra között. A tettes az info@nevetnikek.hu email címen jelentkezhet.

 

Fotó: Ruprech Judit

Kórházban fekvő gyerekeket próbálnak felvidítani

A Nevetnikék Alapítvány a Pécsi Gyermekklinikán fekvő gyerekek szabadidős foglalkozásának megszervezésével, gyógyulásuk elősegítésével foglalkozik idén tizedik éve. Önkéntesei délutánonként a kórház egy-egy osztályán játékos időtöltéssel vidítják fel a gyerekeket: kézműves, bábos, zenés foglalkozásokat tartanak, társasoznak velük.

Ennek az anyagi hátterét főként pályázatokból és adományokból gyűjtik össze. Mert bár a munkájukat ingyen végzik, a koordinátor bérét, a könyvelői díjat, a játékok és eszközök árát, a kézműveskedéshez szükséges alapanyagokat, valamint a bűvész előadásainak a díját nekik kell előteremteniük.

 

Fotó: Ruprech Judit

 

Éppen ezért jelentett volna sokat a most összegyűjtött adomány, amelyből ezeket részben fedezni tudták volna. És hogy mennyire fontos az önkéntesek munkája?

– „Volt olyan, hogy drasztikusan lecsökkent a nővérek száma, és furcsán is éreztem magam, elgondolkodtam, hogy ilyen helyzetben ránk vajon mennyire van szükség. Azt a választ kaptam az orvosoktól, hogy annál inkább. Mert abban a két órában, amíg mi ott vagyunk, kevesebb a sírás, kevesebbszer kérnek a gyerekek gyógyszert, és a nővérek is be tudják hozni az adminisztratív lemaradást” – nyilatkozta egy májusi interjúban Kőműves Glória, a program egyik kitalálója.

 

Fotó: Ruprech Judit

 

Aki úgy érzi, megteheti, hogy segítse az Alaptvány munkáját, ide utalhat: Budapest Bank 10102440-36107600-01003009

Ha valaki esetleg látta az esetet vagy szeretné felvenni a kapcsolatot az Alapítvánnyal, ITT teheti meg.

Nyitókép: Ruprech Judit

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más