Hírek

Népkonyha nyílik több helyen a városban

Komló – A konyhát a Magyar Pünkösdi Egyház működteti majd.

Minden nap egy tál meleg ételt kaphatnak hamarosan a rászorulók a Magyar Pünkösdi Egyháznak köszönhetően. Az egyház intézményeként működő Palliatív Humán Szolgáltató Központ a közeljövőben három helyen fog népkonyhát üzemeltetni a városban.

A belvárosban a Zrínyi téren, Körtvélyesben és Kenderföldön lehet majd elsőként igénybe venni a szolgáltatást, de később terveznek más városrészekbe is eljutni.
A Pünkösdi Egyház gyülekezetének telephelye Komlón a Zrínyi tér 3-ban.

Komlón korábban még nem működött népkonyha. A szolgáltatás igénybevételére a szociálisan rászorult személyek jogosultak, különösen azok, akik a legalább napi egyszeri étkezést nem képesek biztosítani maguknak

– a koruk,
– az egészségi állapotuk,
– fogyatékosságuk,
– pszichiátriai betegségük,
– szenvedélybetegségük
– vagy hajléktalanságuk miatt.

A szolgáltató, mint feladat-ellátó a fenti jogosultsági feltételeken kívül, – a belső eljárásrendjének megfelelve – további rászorultak részére állapíthatja meg a jogosultsági feltételeket.
A várható ellátotti létszám maximuma 2500 fő lesz.

Ez a szociális ellátásban részesülök számából, az álláskeresési járadékában, a nyugdíj előtti álláskeresési segélyben, valamint az ellátásban nem részesülő regisztrált álláskeresők számából, továbbá az időskorúak járadékában, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban és ápolási díjban részesülők létszámából áll össze.

A szociális étkeztetést Komlón jelenleg 86 fő veszi igénybe, de a népkonyhai szolgáltatás indulása esetén ez a szám csökkenhet.

TAJ szám szükséges

Az országban egyre több helyen nyit népkonyhát a Magyar Pünkösdi Egyház, ám a működésükkel kapcsolatban merültek fel kérdések – erről a HVG írt tavaly. Az egyik kérdés az volt, milyen összegű állami normatívából gazdálkodnak a népkonyhák – erre akkor a lap nem kapott választ.

Ami viszont segíti az átláthatóságot az az, hogy 2019 januárjától csak úgy lehet az ingyenebédet kiadni, ha a sorban álló a tajszámát is leadja, azért, hogy a konyhák a valós fogyasztás után vegyenek csak fel támogatást – mutatott rá a HVG.

 

Hirdetés