Hírek

Nem az önkormányzat szervezi a vidámparkot

Komló – Több képviselő is oldalunkról értesült a KBSK sportpályán megrendezésre kerülő “vidámparkról”.

Az önkormányzat korábban azt kommunikálta, hogy a “mutaványosok kitelepülése elmarad”, ezért is volt furcsa a hétfőn megjelent plakát, amely szerint a KBSK sportpálya előtti kavicsos területen mégis lesz vidámpark.

Megkerestük ezért az önkormányzatot, hogy megtudjuk, ki szervezte vurstlit, a plakáton szereplő “covid-19 szabályok betartása” mit jelent, melyek ezek a szabályok, ki ellenőrzi a résztvevők létszámát, fertőtlenítik-e majd a játékokat, és ha igen, milyen időközönként.

 

Polics József polgármestertől a következő válaszokat kaptuk:

  • A korábbi tájékoztatásokkal összhangban Komló Város Önkormányzata és a vele jogviszonyban álló vállalkozó sem szervez a Bányásznappal összefüggésben szórakoztató programokat, és a mutatványosokat sem invitálta a megszokott belvárosi helyszínekre.
  • Ettől függetlenül, saját elhatározásból döntött úgy pár mutatványos vállalkozó, hogy egy magántulajdonban lévő területet bérelnek és kitelepülnek. Ehhez nem kell önkormányzati hatáskörben engedély, ugyanolyan eset, mint amikor egy cirkusz érkezik Komlóra, ahol szintén magánterületet bérelnek a Tröszt utcában. Jelen esetben a KBSK Sporttelep előtt található ingatlant bérelték ki a mutatványosok.
  • Ebben az összefüggésben a mutatványosok kitelepülése nem rendezvényhez kapcsolódik, önállóan működnek. Aki úgy dönt, hogy igénybe veszi ezt a szolgáltatást, az egyenértékű helyzet azzal, mintha a Balaton parton egy nyári időszakban üzemelő vidámparkba látogattak volna el.
  • A mutatványos eszközök működési engedélyét speciális hatósági úton kell beszereznie az üzemeltetőnek, az erről szóló igazolást pedig jól látható módon ki kell helyeznie. Engedélyezési oldalról más hatóságok hatásköre nem merül fel.
  • A mutatványosokkal és az ellenőrzésre jogosult szervekkel természetesen felvettük a kapcsolatot, mindenki együttműködő magatartást tanúsít. A járványkezeléssel kapcsolatban beléptetési pontokat jelölnek ki a mutatványosok, ahol kézfertőtlenítő szereket biztosítanak, továbbá az egyes eszközöknél is így járnak el. A körhinták releváns felületeit pedig kétóránként fertőtlenítik. Az eszközökön jellemzően családtagok foglalnak helyet egymás mellett, de minden látogató önállóan is élhet a rá vonatkozó ajánlásokkal (pl. maszk, gumikesztyű). Zárt légterű mutatványos eszközt nem működtetnek.
  • Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a fertőzés megjelenését, és elterjedését megakadályozza. Ennek érdekében a bányásznapokhoz kapcsolódó hagyományos nagyrendezvények is elmaradnak annak ellenére, hogy a lakosság részéről azok megtartására jelentős igény jelentkezik. “A mutatványosok működését járványügyi szempontból nem tartjuk feltétlenül szerencsésnek,  annak korlátozására jogszerű lehetőségünk nincsen. A  jogszabályi előírások betartása mellett mindenki szabadon eldöntheti, hogy igénybe veszi- e ezt a szórakozási lehetőséget” – közölte a polgármester.

 

 

Fotó: archív/K. E. I.

Szólj hozzá!

Hirdetés