21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekNegyvenéves lesz az országban egyedülálló komlói Piramisház

Negyvenéves lesz az országban egyedülálló komlói Piramisház

Komló – A Piramisház egyedi formájával kitűnik a város épületei közül. A belváros arculatát nagyban meghatározó lakóház a helyi fotósok kedvelt témája, azt viszont kevesen tudják róla, hogy egyedi az országban. Az épület idén lenne kereken 40 éves – ha nem csúszik az építkezés.

A „Piramis” a városban épült tucatnyi panellel szemben nem egy kaptafára készült, hanem direkt ide tervezték.

A piramis makettje. Forrás: Dunántúli Napló

 

A házat Csaba Gyula (1944-2018), a pécsi Baranyaterv építésze tervezte, akinek a nevéhez olyan projektek fűződnek, mint a Zsolnay Kulturális negyed, a Budapest-Kelenföldi pályaudvar, a pécsi városi tűzoltólaktanya vagy a Magaslati-úti Hullámház.

Komlón a Közösségek Háza is az ő rajzai alapján készült, emellett pedig több településrendezési tervet is készített a városnak.

Zajlik az építkezés. fotó: MTI Kálmándy Ferenc; forrás: Népszava

 

Az építkezést 1978-ban kezdte a Sásdi Építő Szövetkezet, de a ház a tervezett átadáshoz képest egy év csúszással, 1981 novemberében készült el. Az épületben 92 lakás található, többségük két-, két- és félszobás, de három- és másfél szobás kivitelűeket is találunk benne. A földszinten üzletek, a földhivatal és az azóta is üzemelő gyógyszertár kapott helyet.

Klub a negyediken

A piramis napjainkban. fotó: S. Bence

Az épület tulajdonosa, az Ifjúsági Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet egy saját klubhelyiséget álmodott meg az épület negyedik emeletére, amelyet közösségi munkával valósítottak meg.

A harmonikaajtókkal kisebb szekciókra bontható klubhelyiségben ruhatár, fotólabor és különféle kiszolgálóhelyiségek voltak megtalálhatók. A klubban házi tanfolyamokat, fotószakkört, gyerekmatinét és egyéb közösségi rendezvényeket tartottak.

 

Nyitókép: Kistelegdi István, Csorba Győző Könyvtár – Pécs

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más