25.7 C
Komló
2024. július 13.
spot_img
KezdőlapHírekMolinó-ügy: a választási törvény mondja ki a végszót

Molinó-ügy: a választási törvény mondja ki a végszót

Komló – A Komlói Jobbik szerint a polgármester jogszerűtlenül vetette le a színházról a Komló Összeköt Egyesület molinóját, de csak részben van igazuk.

„PitiáNER” – ezzel a szóval jellemezte a Jobbik komlói alapszervezete azt a közjátékot, amely tegnap a Komló Összeköt Egyesület kampányzáró rendezvényén történt.

A Jobbik szerint a komlói színházban megtartott esemény kezdete előtt érdekes intermezzónak lehettek szemtanúi. Eszerint Polics József polgármester telefonon utasította a színház intézményvezetőjét, hogy az Egyesület színház bejárata fölé kifeszített,”Komló Összeköt” feliratú molinóját azonnali hatállyal távolítsa el.

A kialakult helyzetet végül az Egyesület polgármesterjelöltje, Ferenczy Tamás oldotta meg, aki ezek után inkább maga kérte a felirat eltávolítását.

„Sokféle pártállású, gondolkodású, mentalitású ember vezette már városunkat – de ennyire aljas, kicsinyes, pitiáner, mint Komló (hétfőtől már csak VOLT!) polgármestere, még soha!” – írta Facebook oldalára a Komlói Jobbik.

Mivel a Jobbik szerint „erre egy településvezető semmiféle, hatályos törvény által meghatározott jogkörrel nem rendelkezik”, utánanéztünk, mit mond a jogszabály.

 

A választási törvény szerint:

„144. § (1) E § alkalmazásában plakát a választási falragasz, felirat, szórólap, vetített kép, embléma mérettől és hordozóanyagtól függetlenül.

(2) A kampányidőszakban a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot.

(3) Plakát a kampányidőszakban – a (4)-(7) bekezdésben meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhető.

(4) Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg – állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén – a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.

(5) Egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát, illetve óriásplakát elhelyezését a helyi önkormányzat, a fővárosban a fővárosi önkormányzat műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos.”

 

Vagyis: amennyiben az Egyesület nem kért/kapott engedélyt az önkormányzattól mint fenntartótól, vagy a színház mint középület alapból tiltólistás, akkor valóban nem kerülhetett volna fel a molinó az épületre.

A törvényesség őre azonban ez esetben (is) a jegyző, tehát – amennyiben értesül az esetről – neki kellett volna eljárnia az ügyben.

Azaz: a molinó könnyen lehet, hogy szabálytalanul került fel, és mindenképp le kellett volna szedni, véleményünk szerint azonban nem a polgármesternek kellett volna kiadnia az utasítást.

Mindezek ellenére megkérdeztük Polics József polgármestert is az esetről. Amint válaszol, frissítjük cikkünket.

 

Frissítés! Az önkormányzat reakciója:

Polics József nem reagált a megkeresésünkre, a jegyző úr a következő tájékoztatást adta:

„Kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a választás kiírását követően minden intézményvezető megkapta a jelen levelem mellékletét képező tájékoztatást. Ebből és az ebben idézett jogszabályi rendelkezésből nyilvánvalóan megállapítható, hogy a választási plakát kihelyezése tekintetében az érintett intézmény vezetője jogosult dönteni. A választási iroda vezetőjeként és az önkormányzati intézmények törvényes működését felügyelő személyként ajánlást fogalmaztam meg ebben a tekintetben az intézményvezetők felé, amelyben azt javasoltam, hogy ne járuljanak hozzá az önkormányzati ingatlanokon plakátok elhelyezéséhez. Jogszabály ezt egyébként nem tiltja és erre vonatkozó önkormányzati szabályozás sincsen. A végső döntés meghozatalára tehát az intézmény vezetője jogosult. Az intézményvezetők munkáját kívántam segíteni, azzal is, hogy keressenek meg, amennyiben ilyen irányú konkrét kérdés érkezik.

Polgármester Úr és az intézményvezető a mai nap szóban egybehangzóan arról tájékoztatott, hogy utasítást Polgármester Úr nem adott. Valóban beszéltek egymással telefonon és Polgármester Úr azt kérte, hogy az ügyben az intézményvezető egyeztessen velem. Ő valóban keresett telefonon, de tekintettel arra, hogy a helyi választási bizottsággal tartottunk egyeztetést, majd a szavazat számláló bizottságok tagjainak felkészítésére került sor (tehát 16 órától 18 óráig folyamatos hivatalos elfoglaltságom volt), nem tudtam érdemben tárgyalni vele.”

 

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más