26.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapHírekMikor lehet füvet nyírni vagy avart égetni? Ezt mondja a szabályozás!

Mikor lehet füvet nyírni vagy avart égetni? Ezt mondja a szabályozás!

Komló – Ahogy beköszöntött a jó idő egyre többen kezdenek neki a kerti, és ház körüli munkáknak. Fontos azonban tudni a szabályokat a jó szomszédság megőrzése érdekében, és hogy elkerüljük a bírságokat.

Az önkormányzatok saját maguk szabályozhatják rendeletben a zajjal járó kerti munkákat, illetve az avar- és zöldhulladék-égetést. Ahol nincsen külön rendelet ott az országos szabályozás él.

Komlón nem szabályozta külön rendeletben az egyes nyugalmat zavaró zajhatásokat az önkormányzat, így – ahogy a 24.hu írja – egy 2008-as rendeletet kell alapul venni, amely kimondja, hogy mi számít környezeti zajnak.

Ezek szerint reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás lakóterületen 50-55 decibelig. Este 22 óra és reggel 6 óra között pedig 40-45 decibelig. Ha ezeknél az értékeknél magasabb a zajkeltés, az már csendháborításnak számít.

A fűnyírás külső zajforrásnak minősül, ezért erre szigorúbb szabályzás vonatkozik. Vagyis csak hétköznap reggel 7 és este 20 óra között szabad füvet nyírni, szombatonként pedig reggel 9 és dél között, vasárnap és ünnepnapokon viszont tilos.

A hulladékégetés feltételeit Komlón egy 2021-ben elfogadott rendelet szabályozza. Ez a rendelet kizárólag a saját telken képződött, éghető zöldhulladékokra vonatkozó szabályokat állapít meg.

Mely szerint:

azon városrészekben, ahonnan a közszolgáltató – szervezett hulladékgyűjtés keretében – rendszeresen elszállítja a háztartási hulladékot, kizárólag április és november hónapokban megengedett a zöldhulladék égetése naponta 10 és 15 óra között. Az égetések ellenőrzésével és a további egyes égetések engedélyezésével kapcsolatos hatáskört a Katasztrófavédelem gyakorolja.

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más