21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekMegszólalt a polgármester a komlói tv ügyében

Megszólalt a polgármester a komlói tv ügyében

Mindenki másképp látja, miért szűnik meg a Komló és Térsége Televízió adása.

 

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, videóüzenetben jelentette be Magyar Ferenc, a Komló és Térsége Televízió alapító-főszerkesztője, hogy megszűnik a városi tévé műsora, miután nem nyertek a Médiahatóság pályázatain, így forrás nélkül maradtak.

Magyar Ferenc szerint politikai döntés született az ügyükben, mivel közelednek a választások, és ők “nem hajlíthatók egyik irányba sem”. Később azt nyilatkozta, ha más – a komlóiakért tenni akaró – vezetése lesz a városnak, újrakezdhetik, és az archívumot is elérhetővé fogják tenni. De „széllel szemben nem fogok pisilni” – fogalmazott Magyar Ferenc.

Ez egy magánvállalkozás

Másképp látja a helyzetet Polics József polgármester (Fidesz-KDNP), aki az Átlátszónak nyilatkozott az ügyben.

A politikus szerint a “teljes, hiteles történet” a következő:

“Ez év április 12-én 12 órakor találkoztam Magyar Ferenc úrral, amikor is közölte, hogy az előzőleg kétszer benyújtott rezsipályázata nem nyert, és a működése veszélybe került. A harmadik rezsipályázat benyújtási határideje április 15-e volt. Kérdése az volt, hogy nyújtsa-e be a pályázatát, és hogy az önkormányzat tud-e plusz 5 millió forint támogatást nyújtani. A válaszom az volt, hogy a pályázatát természetesen nyújtsa be.

Hogy az önkormányzat mennyit tud ebben a nehéz időszakban a költségvetéséből erre fordítani, azt meg fogom vizsgálni.

A havi, nyers működési költsége a tv-nek elmondása szerint 1 millió forint. Április 22-én főszerkesztő úrral közöltem, hogy országgyűlési képviselő (Hoppál Péter – a szerk.) úrral közösen mindent megpróbálunk a pályázat sikere érdekében elérni, de mint minden pályázat, úgy ez is bizonytalan, és nincs rá semmi garancia, de várjuk meg a május 23-ai döntést, addig is az önkormányzat május-júniusra a működéshez biztosít 1-1 millió forintot. A válasza az volt, hogy átgondolja, de meglepő módon, talán egy óra sem telt el, megkaptam a választ, hogy ez nem alternatíva, május 1-jétől nincs televízió.”

Polics József szerint a televízió 27 éves működésére teljes keresztmetszetben nem tud rátekinteni, de mivel Komlón élt és dolgozott a működése idején, ezért “van egy kis rálátása”.

“Úgy gondolom, hogy fontos leszögezni, hogy egy magánvállalkozásban működő gazdasági társaságról beszélünk. A működéséhez szükséges költségeket – tudomásom szerint – zömében állami pályázatokból és kisebb mértékben önkormányzati támogatásokból biztosította.

Az elmúlt közel 11 év alatt állami támogatásból több, mint 150 millió Ft-ban részesült, amelyhez ennek megfelelően az önkormányzati támogatást minimalizáltam. A nem költségvetési szervek támogatása: 2015-ben 500.000 Ft (Komló Tv), 2016-ban 500.000 Ft (Baranya Tv) 2017, 2018, 2019-ben pedig 250-250 ezer Ft (Komló Tv, Baranya Tv) volt.

A fentiekből látszik, hogy az önkormányzat nem volt meghatározó finanszírozója a magánvállalkozásnak. Minden vállalkozás kockázatokkal jár, de sok vállalkozás elfogadná az ilyen arányú fenntartási támogatást is. Az önkormányzat sem korábban, sem most ennek a finanszírozását nem tudja felvállalni” – hangsúlyozta a polgármester.

Nem látszott minőségi fejlődés

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az archívum és a stúdió sorsa, Polics József a következőket mondta.

“Főszerkesztő úr azt is közölte, hogy amennyiben a működés feltételei nem teremtődnek meg, ingatlannal, technikával, archívummal az önkormányzat részére értékesíti. A mostani döntési helyzetben sem lehet az önkormányzatnál pár napon belül nagyobb forrást (40 millió forintot) igénylő kérdésben döntést hozni, ezért én türelmet kértem. Magyar Ferenc április 22-én közölte, hogy nem kívánja tovább működtetni a Komló és Térsége televíziót ez év május 1-jével.

Közöltem vele, hogy az érintettekkel megkezdem az egyeztetést az ingatlanról, a technikáról és az archív anyagokról. A kollegákkal, képviselő csoportok vezetőivel másnap megindultak a tárgyalások, egyeztetések. Április 27-én közölte Magyar Ferenc, hogy mindent értékesít, a (stúdiónak helyt adó – a szerk.) lakást már hirdeti. Számomra az elmúlt két hét azt bizonyítja, hogy nem is volt más cél, csak az, hogy megszüntesse ezt a vállalkozást.

Én bejelentettem az igényemet az archív anyagra, melynek felülvizsgálata után teszünk a vételére egy ajánlatot, megfelelő megállapodás esetén a saját intézményrendszerünkön keresztül a hozzáférhetőséget biztosítani fogjuk – mutatott rá a polgármester.

Polics József hozzátette,  az újság, mint nyomtatott anyag elér mind a 11.000 komlói háztartásba, ami ellenőrizhető is, szemben a tévéadással. “A televízió analóg adása nem minden csomagban elérhető, s nem is mérhető számunkra. A XXI. század a technikai fejlődést hozta. A televízió adásainak minőségében ez nem volt érezhető” – fogalmazott a politikus.

További részletek az Átlátszó.hu-n.

 

Nyitókép: komlomedia.hu

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más