23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapHírekKörtvélyesben pumptrack, a belvárosban gördeszkapálya épül

Körtvélyesben pumptrack, a belvárosban gördeszkapálya épül

Komló – Örülhetnek az extrém sportok kedvelői: a jövőben pumptrack pálya épül Körtvélyesben, és a skatepark is tervben van.

Érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogyan állnak a közeljövőben tervezett szabadidős beruházások. Pár éve még petíciót írtak a helyi bringások, hogy legalább egy földdarabot kaphassanak, ahol legálisan űzhetik szenvedélyüket.

Most úgy néz ki, hogy még több lehetőségük lesz, mint amit eredetileg szerettek volna. Kökönyösben erdei biciklipályák, Körtvélyesben pumptrack pálya, a belvárosban pedig skatepark valósulhat meg.

pumptrack pálya /forrás: enteralliance.com/

Az egyik legújabb változás, hogy Körtvélyesben a gördeszkapálya helyett pumptrack pálya épül. Ennek az az oka, hogy a 2019-ben benyújtott pályázat 15 millió forintos önereje tavalyi költségvetésbe nem fért volna bele. Később azonban egy belföldi támogatásnak köszönhetően az önerő teljes összegét megkapta az önkormányzat. Addigra viszont már annyi idő telt el a pályázat benyújtása óta, hogy az eredeti tervek megvalósítása jóval költségesebbe került volna. Az elképzeltnél jelentősen kisebb pályát pedig nem tartottak célszerűnek építeni.

A görpark pályára ajánlatot adó kivitelező egyik alvállalkozója vetette fel, hogy a 30 millió forintos költségvetéséből egészen biztosan egy jól használható kerékpáros „pumpapályát” lehetne építeni.

Mi az a pumptrack?

A pumpapálya (angolul “pumptrack”) egy kerékpáros ügyességi pálya. Ahogy a neve is utal rá a biciklisnek tekerés nélkül „pumpálással” kell körbe-körbe haladnia rajta. A pumptrack pályákon hullámok és kanyarok követik egymást. Népszerűségét annak köszönheti, hogy amatőrök és profik  számára egyaránt szórakoztató. A komlói pálya terve a következőképpen mutat:

Látványterv. Forrás: Komló Város Önkormányzata

A pálya a szabadtéri edzőpark mellett kapna helyet.

Az edzőpark helye a térképen.

„Természetesen nem mondtunk le a skatepark megépítéséről, azt egy következő pályázatból az új „Central Park”-ban (Juhász Gy. u. vége) kívánjuk megvalósítani”hangsúlyozta lapunknak Polics József polgármester.

Emellett közbeszerzési eljárás szakaszában tart a „BMX- és gördeszka pálya kialakítása a Közösségek Háza környezetében” című pályázat, amelynek keretei között a KH mögötti betonos placcon alakítanának ki egy kisebb deszkapályát. A területre csúszásra alkalmas korlátot, két negyedívet és egy lépcsős piramist helyeznének. Ha mindez megvalósul, nem lehet panaszuk az extrém sportok szerelmeseinek.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más