2.7 C
Komló
2023. december 05.
KezdőlapHírekKomlón is fideszes képviselők egyesületei nyertek a Városi Civil Alap pályázaton

Komlón is fideszes képviselők egyesületei nyertek a Városi Civil Alap pályázaton

Komló – Két helyi fideszes képviselő egyesülete összesen 12 millió forint közpénzt nyert a civileknek kiírt pályázaton.

Február 10-én tartották a 2022. évi Városi Civil Alap pályázati tájékoztatóját a városházán. Az eseményt nem verték nagydobra. Az önkormányzati lap Facebook oldalán mindössze a fórum napján jelent meg egy felhívás, egyéb tájékoztatást mi nem találtunk.

Az adófizetők állják

A Városi Civil alap keretei közt összesen 4 milliárd forintot osztanak szét a pályázó szervezetek között. A támogatások szétosztásáért a kormány Bethlen Gábor Alapja felel. Az összeg teljes egészében közpénz, vagyis a magyar adófizetők finanszírozzák ezeket a támogatásokat.

Korábban az Átlátszó és a Válasz Online is foglalkozott a témával, mindkét lap arra jutott, hogy az alap támogatásai nagyrészt a Fideszes politikusokhoz köthető szervezeteknél landolnak. Utánanéztünk, és úgy fest, ez Komlón sincs másként.

Vízhányó, Gogen a nyertesek között

A Bethlen Gábor Alap honlapján található lista alapján Komlón 2021-ben két szervezet pályázott sikeresen, összesen 12 millió forintra. Az egyik a fiatal fideszes önkormányzati képviselő, Vízhányó András egyesülete (7 000 000 Ft támogatás), a másik a szintén helyi fideszes önkormányzati képviselő, Orsós Ferenc „Gogen” szervezete (5 000 000 Ft).

Belvárosi iroda Kalamár-szállal

Vízhányó András 2020 októberében bejegyzett Kulturális Célokat Segítő Egyesülete (KULCS) 7 millió forint támogatást nyert a tavalyi évben. Az egyesületben elnökségi tagként szerepel a képviselő öccse, és a nemrég költségvetési csalás gyanújába keveredett helyi nagyvállalkozó fia is.

Forrás: birosag.hu

Az egyesület céljai között szerepel az állatvédelem, rendezvények szervezése, hátrányos helyzetű gyermekek segítése és így tovább. A K-monitor közadatigényléséből kiderül, hogy a 7 millió forintot belvárosi irodavásárlásra, pontosabban „Közösségi és támogató központ létrehozására” kérték. Az indoklás szerint:

„Az egyesület működéséhez szükséges ingatlan vásárlása, hogy Komló városában minden korosztály számára megfelelően és hatásosan tudjuk végezni segítő munkánkat. Képzési helyszín kialakítsa miatt könnyebben tudjuk a hozzánk fordulókat segíteni. Az egyesület a belvárosi részben kialakításra kerülő ingatlanban hatékonyabban tudná végezni a munkáját és könnyebben kerülhetne kapcsolatba az emberekkel. A mostani, iroda nélküli helyzetben az egyénekhez való eljutás sokkal több energiát emészt fel, így kevésbé hatékony a működésünk.”

Kerestük, de nem találtuk az egyesület honlapját, Facebook vagy Instagram oldalát, ahogy egyelőre a birosag.hu sincs beszámoló a civil szervezet működéséről. Így valóban sok energiát vehet igénybe „az egyénekhez való eljutás”. Egyelőre nem találtuk az irodát sem, így kérdéseinkkel megkerestük Vízhányó Andrást.

Szerettük volna megtudni, hogy mire költötték/költik az elnyert támogatást, hol vásároltak/vásárolnak irodát, milyen programokat valósított meg eddig az egyesület, illetve, hogy hol és hogyan lehet kapcsolatba lépni velük. Megkeresésünkre sajnos mindeddig nem érkezett válasz. Amennyiben ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

Száguldás, időspórolás

A leírás szerint a Komlói Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület 5 milllió forintos projektének „célcsoportja a komlói szegregátumban, Kenderföldön élő romák és hátrányos helyzetű emberek. Alapszabály szerinti célunk a célcsoport kulturális, érdekvédelmi és szociális képviselete és segítése. A projekt célja, hogy munkánkat megkönnyítsük, s időt spóroljunk: célcsoportunk szállítása (orvos, kórház, bevásárlás, ügyintézés), adománygyűjtés és osztás, a rendezvényeink logisztikai feladatainak megkönnyítése. Sikeres pályázat esetén egyrészt a hátrányos helyzetű célcsoport napi életvitelét, másrészt egyesületünk munkáját tudjuk könnyebbé tenni.”

A projekt neve „A Fekete Láng újra száguld”, de ennél több részlet nem derül ki a rövid leírásból.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más