15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekKevés az orvos, ezért nincs hétköznap gyermekorvosi ügyelet Komlón

Kevés az orvos, ezért nincs hétköznap gyermekorvosi ügyelet Komlón

Komló – Június 15-től nincs hétköznapokon gyermekorvosi ügyelet Komlón, szeptember 1-től pedig a városi központi ügyelet is megszűnhet jelen formájában. Az okokról dr. Tánczos Frigyes Attila beszélt lapunknak.

Nincs elég gyermekorvos, a felnőtt háziorvosok pedig nem vállalnak gyermek ellátást: ez az oka annak, hogy június 15-től csak hétvégente működik gyermekorvosi ügyelet a városban – derült ki Dr. Tánczos Frigyes Attila, az ügyletet ellátó UNIMEDKER Kft. ügyvezető főorvosának válaszából, melyet a 7300 megkeresésére küldött.

A főorvos válasza szerint az ügyelet ellátását június 15-ig hétköznapokon vegyes praxisokban dolgozó háziorvosok és fiatal szakvizsgával rendelkező orvosok végezték, akik rendszeres gyermekgyógyászati képzéseken is részt vettek, így felkészültek voltak a gyermekek szakszerű ellátására.  A komlói felnőtt háziorvosok a főorvos szerint nem vállaltak gyermekellátást, tekintettel arra, hogy nincs megfelelő kompetenciájuk, és a feladat ellátására sem kötelezhetők.

Háromból két gyermekorvos kiesett

Komlón három háziorvosi praxisban dolgozik gyermekek ellátásában jártas háziorvos: két nő és egy férfi. A két hölgy hamarosan születendő gyermekeik miatt nem vállalhat éjszakai munkát – ők havonta 8 hétköznapi ügyeletet vállaltak. A szabadságolás idejére pedig nem található a térségben annyi gyermek ellátásra is kötelezhető  háziorvos, akivel az ügyeleti beosztás kitölthető lenne. A másik probléma, hogy a térség háziorvosainak jelentős része idősebb korú, és 30 nap szabadsággal rendelkezik.

„A gyermekellátásra alkalmas szakorvosok száma országosan is kevés, és a nehézség szabadságolás idején még fokozódik” – magyarázza Dr. Tánczos Frigyes Attila főorvos.

Hétvégente továbbra is biztosított az ellátás, hétköznap a PTE Gyermek Klinikai ügyeletét kell keresni

A hétköznapokon a gyermekek ügyeleti ellátását a PTE Gyermek Klinikai ügyelete végzi a nyári két hónapban. Hétköznapokon munkaidőben a komlói gyermekellátás megoldott a városban működő gyermek háziorvosok rendelőiben reggel 7 és 15 óra között. A hétvégi ellátásba pedig be tudják vonni a komlói  gyermek háziorvosokat, így a hétvégéken továbbra is megoldott a gyermekellátás helyben.

Szeptembertől a központi ügyelet is megszűnhet

„Médiainformációk alapján olvashatjuk, hogy a városi központi ügyelet a jelen formájában megszűnik és szeptember 1-től az új ügyeleti rendszer fog működni Komló és térsége ügyeleti ellátására is. A gyermek ügyeleti ellátásról semmilyen információ nincs birtokunkban” – nyilatkozta a főorvos.

Azt is hozzátette, hogy a további ellátással kapcsolatban senki nem kereste meg annak ellenére, hogy a működtetés az UNIMEDKER Kft részére lett kiszervezve 25 évvel ezelőtt. Részletes információkkal nem rendelkeznek arról sem, hogy az ügyelet ellátásában 6 fő alkalmazott, három ápoló és három gépkocsivezető további sorsa mi lesz.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más