25.7 C
Komló
2024. július 13.
spot_img
KezdőlapHírekItt a március, elkezdődött a szokásos éves békamentés

Itt a március, elkezdődött a szokásos éves békamentés

Komló – Ahogy az ilyenkor lenni szokott segítenek a varangyoknak átjutni az erdőkből a tavakhoz. A feladatot, akárcsak az eddigi években, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálja.

A sikondai tavaknál egyelőre még nem volt szükség terelőháló felállításra. A mentésben résztvevő önkéntesek az időjáráshoz igazodva, a késő délutáni és esti órákban járőröznek és gyűjtik a békákat a tó melletti körülbelül 800 méteres útszakaszon. Tavaly egyébként a mentésnek hála 553 béka menekült meg.

fotó: Hutai Viktor (2022)

Az Orfűn tegnap, március 4-én állították a fel a terelőhálókat a közlekedési utak mentén (Kis-tó, Pécsi-tó), ott is folyamatosan figyelik a varangyok mozgását.

fotó: www.ddnp.hu

Több mint 30 éve mentik a békákat Baranyában

Baranya megyében az első szervezett mentés az 1990-es években Orfűn volt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében, majd 2003-tól Sikondán is elindult a kezdeményezés a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével.

A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. A szárazföldi békák élete ugyanis csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására, viszont a telelőhelyükről tömegesen megindulnak a vizek felé, hogy lerakják petéiket.

Aki szeretne segíteni jelentkezhet

Aki szeretne részt venni a békamentésben a következő elérhetőségeken jelezheti csatlakozási szándékát:

  • Orfű: Hutai Viktor, 20/576-3908
  • Sikonda: Bodó János, 30/377-3418

/forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más