13.7 C
Komló
2023. szeptember 24.
KezdőlapHírekA hírek nélküli város

A hírek nélküli város

Alapesetben nem kellett volna megszületnie ennek az írásnak, de most mégis úgy éreztük, hogy szükség van rá.

A hiteles tájékoztatás fontossága:

Egy kisváros életében kiemelten fontos a felelős, mindenre kiterjedő helyi hírszolgáltatás. Több okból is: egyrészt egyszerűen amiatt, mert máshol nem számolnak be a helyi hírekről. Persze vannak kivételek, amikor országosan is érdekes lehet egy-egy kisvárosi történés, de ez elég ritka, és persze ott vannak a megyei lapok is. Ahol ugyan szerepelnek az önkormányzati hirdetmények, sportesemények, balesetek, de az már ott sem számít hírértéknek, ha pár foci fanatikus önerőből létrehoz egy sikeres városi rendezvényt, vagy ha a polgármesteri hivatal hűtlen kezelés gyanújába keveredik.

Pedig csak abban az esetben indul el a közbeszéd egy-egy téma kapcsán, ha az emberek tudnak róla. Lehet ez pozitív vagy negatív dolog. A hiteles, pontos, pártatlan tájékoztatás az alapja annak, hogy változások, sikeres új kezdeményezések induljanak el.  Egy független hírportál szemszögéből az emberek a fontosak, nem a mindenkori hatalom kiszolgálása.

Az újságírók nehéz helyzete:

Ami viszont tény: sokkal nehezebb egy kisvárosban független híroldalt üzemeltetni, mint például a fővárosban, pontosan a kisvárosi volta miatt. Mindenki ismer mindenkit. Ez nem csak az egyszerű „kisemberek” szintjén van így, hanem ugyanúgy igaz vállalkozásokra, egyesületekre stb. Megvan, hogy ki kivel van jóban, kiknek nem egyeznek az érdekeik. Egy ilyen színtéren lehetetlen, és nem is feladata egy hírportálnak lavíroznia. Alapesetben egy újságírónak nem posztja dönteni arról, hogy mi a „jó” és a „rossz” az ő feladata, hogy tudósítson. Egy egyszerű példa: Te szívesen írnál olyanról ami kellemetlenül érinti az iskolát ahová a gyereked is jár? Na, ugye… És még számtalan hasonlót felhozhatnánk. Igazából a legtöbb téma „kényes”, az pedig az újságíró döntése, hogy beleáll-e egy-egy ilyen sztoriba, számolva azzal, hogy a saját pozitív megítélését is kockára teszi. Mindenkinek nem lehet jót tenni.

Sokan már azt is támadásnak veszik, ha megírsz valamit, pedig az, hogy foglalkozol egy a közösséget érintő és érdeklő témával, korántsem vehető támadásnak. És mégis…

Ha jobb a nyugalom, akkor ne írj újságot.

Az önkormányzatoktól függő médiumok egyoldalúsága:

Persze lehet úgy is újságot írni, de minek? Egy, az önkormányzat által üzemeltetett oldalon ne is várjunk független tájékoztatást, de ez sajnos a magyar média jelenlegi helyzetét tekintve több nagyobb megyei, illetve országos médiumra is igaz.

Kellenek a rossz hírek is. Kell ezt magyarázni? Semmi sem fekete vagy fehér.

Jelenlegi helyzetünk:

A 7300.hu jelenlegi helyzete emiatt a hitvallás miatt épp oly nehéz. Kezdettől fogva piaci alapon (hirdetések értékesítéséből) igyekszünk fenntartani magunkat, mivel nem szeretnénk, hogy bárki is érvényesíteni tudja befolyását lapunk szerkesztésében. Kis város – kicsi piac. Jelenleg „hobbiként” igyekszünk tájékoztatni titeket Komló és a megye történéseiről objektíven. Reméljük, ez a jövőben (és a látogatottsági adatok ezt mutatják) változik, és teljes erőbedobással szolgáltathatjuk számotokra az érdekes híreket.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más