13.7 C
Komló
2023. szeptember 24.
KezdőlapHírekHatalmas olajmezőre bukkantak Baranyában

Hatalmas olajmezőre bukkantak Baranyában

Baranya – Harminc éve nem találtak akkora olajmezőt Magyarországon, mint a közelmúltban Baranya délnyugati részén.

Magyar viszonylatban jelentős olajmezőt találtak az Ormánság nyugati szélén. – írja a g7.hu. A mező nagyságát jól jellemzi, hogy már most a termelés felfuttatása előtt is a kitermelést végző magyar-amerikai vállalat számíthat a legnagyobb magyarországi olajtermelőnek, megelőzve a Molt.

Az Aspect Energy nevű amerikai magáncégről van szó, amely már korábban megvásárolta a Magyar Horizont Kft.-t az utóbbi években pedig a TDE Services Kft.-vel együttműködve kezdett az olajtermelés fejlesztésébe.

A g7 számításai alapján, ha beindul a termelés akár napi 14,2 ezer hordó kőolajat is kinyerhetnek a kutakból, amely az utóbbi évek teljes magyar kőolajtermelésének átlagával egyenlő.

Az ásványvagyon kitermeléséhez Pettend környékén terveznek építeni harminc, átlagosan két kilométer mély olajfúró kutat, melyekből a nyersanyag a két korábban már megindított kútból (Istvándi, Kálmáncsa) együtt először a Kétújfaluba tervezett főgyűjtőbe, majd onnan Szigetvárra érkezne egy vezetékrendszeren. Szigetváron a beruházás részeként egy tíz állásos olajlefejtőt építenek, hogy vonaton szállíthassák tovább a kőolajat.

Az érintett települések közül nem profitál mindenki az új ipar nyújtotta előnyökből miközben az árnyoldalát egyaránt érzik. A környéken élők szerint az olajipari járművek gyors ütemben rombolják az utakat, a házakon repedések keletkeztek, a lakók gázszagúnak érzik az ivóvizet és daganatos megbetegedések miatt aggódnak.

Vannak települések melyek viszont jól jártak. Kétújfalu, Gyöngyösmellék és Várad egyaránt kétésfél-háromszor nagyobb költségvetésből gazdálkodhat idén, mint két éve köszönhetően a hirtelen megnőtt iparűzési adónak. Más környező falvak viszont a jelek szerint nem részesülnek a többletbevételből. Például Pettend és a Somogy megyében található Istvándi sem, pedig ezek területén is működnek az olajkutak.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más