3.7 C
Komló
2024. április 25.
spot_img
KezdőlapHírekA feldolgozatlan traumák okozta űrt gyakran külső dolgokkal töltjük ki

A feldolgozatlan traumák okozta űrt gyakran külső dolgokkal töltjük ki

Komló – Vajon melyik a leggyakoribb drog a városban? Nem az, amire az ember először gondolna. Interjú az INDIT Közalapítvány egyik munkatársával, Tolnay-Róth Balázs Bencével.

 

Tavaly indította el a szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat segítő ingyenes szolgáltatását az INDIT Közalapítvány városunkban. Tolnay-Róth Balázs Bencével, az alapítvány egyik helyi munkatársával beszélgettünk az eddigi tapasztalataikról.

 

Lassan egy éve működik az Egyenlítő Komlón. Mik az eddigi tapasztalatok?

– Ahhoz képest, hogy még csak egy éve vagyunk a városban, pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni. Megduplázódott a munkatársaink létszáma, és a környéken is elkezdett terjedni a hírünk.

 

Tudnak rólatok az emberek? Élnek a lehetőséggel?

– A magánszemélyek kevésbé ismernek még minket, de szerencsére a jelzőrendszeren belül, amely a különféle szociális ellátókat, háziorvosokat, pszichológusokat, pszichiátereket foglalja magában, már elég sokan tudnak rólunk. Elsősorban ők irányítanak hozzánk klienseket, de ez az együttműködés kölcsönös. Mi is tovább irányítjuk ügyfeleinket más szakemberekhez, ha szükség van rá.

Sőt, idén már iskolákban is jelen vagyunk. A Nagy László Gimnáziumban és a Kazinczy Ferenc Szakközépiskolában heti egy alkalommal fogadóórát tartanak munkatársaim. Ezek tanórákon kívüli kötetlen beszélgetések. A téma mindig változik, az iskolai zaklatástól kezdve az ártalomcsökkentésen át, bármilyen kérdéskör szóba kerülhet, ami foglalkoztatja a diákokat, vagy akár a pedagógusokat.

 

Felújított közösségi tér. Fotó: S. Bence

 

Milyen problémákkal fordulnak hozzátok?

– Kiemelkedő arányban jönnek hozzánk alkoholproblémákkal, ez a leggyakoribb. Emellett itt is gondot okoznak az új pszichoaktív szerek. De azt kell mondanom, hogy az alkohol mellett főképp a receptre kapható gyógyszerek, altatók nyugtatók (Frontin, Rivotril) fogyasztói keresnek fel bennünket. Ezeket a különféle szereket sokszor együtt fogyasztják.

 

Honnan tudhatja valaki, hogy függővé vált?

– Vannak erre utaló jelek.  Például elég egyértelmű jel az, ha valaki nem tud ellenállni a függőségének. Vagy ott a gyakran kialakuló tolerancia, ami annyit takar, hogy a használó hozzászokik a szerhez, egyre nagyobb mennyiségre lesz szüksége ugyanazon hatás eléréséhez. Egyértelmű jelek lehetnek a testi, lelki megvonási tünetek is, vagy, ha a függőség miatt egyre kevesebb idő jut korábbi tevékenységekre. Romlik az iskolai átlaga a használónak, nem tudja elvégezni megfelelően a munkáját, nem tudja teljesíteni a kötelezettségeit, megromlik a kapcsolatuk a családdal, barátokkal stb. Leromlik az egészségi állapota. Egyszóval érzékelhetően negatív hatással van az életére. Valaki ezt magán észleli, valakin a családja veszi észre. Ez egy progresszív folyamat, ami azt jelenti, hogy egyre romlik a szenvedélybeteg helyzete.

A legnehezebb talán megismerni önmagad. A tapasztalatom szerint ezeknek az embereknek a legnagyobb része az élete során átélt valamilyen traumát. Ezek a traumák rengeteg félék lehetnek, emiatt nem is szeretnék konkrét példákat mondani. Sok esetben nem tudtak szembenézni ezekkel a megrázkódtatásokkal, nem tudják magukban elrendezni. Emiatt egy űr keletkezik az egyénben. Ezt az űrt próbálja betölteni különféle külső dolgokkal.

Fontos megjegyeznem, hogy rengeteg féle függőség létezik. A különféle legális és illegális szerek mellett, van, aki például szerencsejáték függővé válik. De ugyan ide sorolható a szexfüggőség vagy akár a munkamánia is.

 

Hogyan működik a segítségnyújtás? Miből áll a folyamat?

– Először is megkeresnek minket. Utána sor kerül egy elbeszélgetésre, megkérdezzük, mi okból fordult hozzánk, miben kér segítséget, miért most döntött úgy hogy lépnie kell. Miután megtörtént ez az előzetes tájékozódás, és hajlandó együttműködni velünk, időpontot egyeztetünk. Ezt követően akár heti rendszerességgel tudjuk fogadni klienseinket.

A foglalkozások elsősorban beszélgetésekből állnak, a közös munka kölcsönös bizalmon alapul, mi nem ellenőrizzük és nem is várjuk el az absztinenciát. Főképp kérdésekkel operálunk, vagyis elsősorban megpróbáljuk rávezetni az egyéneket a szemléletváltásra, de segítünk a munkakeresésben is, vagy bármely hasonló feladatban. Fontos, hogy nem mi szeretnénk megoldani a hozzánk forduló emberek gondjait, mi képessé szeretnénk tenni őket arra, hogy, kezelni tudják a saját problémáikat. Ehhez termesztésen adunk eszközt és segítséget. Elérhető például nálunk bárki számára az internet, de a nyomtatónkat és telefonunkat is használhatják. Sok esetben ezek az aprónak tűnő dolgok a beszélgetésekkel együtt célt tudnak érni.

 

Országos viszonylatban milyen a komlói helyzet?

– Sajnos nem rendelkezünk ezzel kapcsolatban friss adatokkal, de azt szerintem nyugodtan kijelenthetem, hogy Baranya jelentősen érintett ebben a témában. Főképp az itt található zsáktelepülések miatt, a szegregátumokban hamar elterjedtek például az új designer drogok, és persze nagy problémát okoz az alkohol is.

 

Fotó: S. Bence

 

Voltak már pozitív végkimenetelű esetek?

– Igen, szerencsére több sikeres történetünk is van. Volt például olyan alkoholfüggőnk, aki az egész családjával együttműködött velünk. Általunk sikerült bekerülnie egy bentlakásos rehabilitációs otthonba, ahol sikeresen elvégezte a terápiát. Azóta is tartja a józanságát, és a mai napig visszajár hozzánk. Az ilyen történetek nagyon motiválóan tudnak hatni.

 

Tudnivalók, elérhetőségek

Komlón, a Városház tér 1-ben (a Könyvtár aljában) működő Egyenlítő minden segítséget kérő szenvedélybeteget vár, nem csak a kábítószer használókat. Fordulhatnak hozzájuk alkohol gondokkal küzdők, szerencsejáték vagy más egyéb függőségektől szenvedők. A program teljesen anonim, bárki jelentkezhet. Fontos, hogy aktív szerhasználók is fordulhatnak hozzájuk, nem feltétel a tisztaság.

A szolgáltatások mindig egyénre szabottak, elsősorban egyéni konzultációból és tájékoztatásból állnak. De az alapítvány munkatársai segítenek az álláskeresésben, vagy akár az általános ügyek intézésében is. Négy segítő dolgozik a komlói ellátóhelyen, és az alacsony küszöbű ellátás mellett ma már közösségi ellátás is igénybe vehető Komlón.

Ha ön is úgy érzi, hogy hasonló problémákkal küzd és segítségre lenne szüksége, vagy a családjában érintett valaki keresse az Egyenlítő Addiktológiai Alacsonyküszöbű és Közösségi Szolgálatot.

Egyenlítő – Addiktológiai Alacsonyküszöbű és Közösségi Szolgálat

Cím: 7300, Komló Városház tér 1.

Facebook: https://www.facebook.com/egyenlito7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más