17.7 C
Komló
2024. június 17.
spot_img
KezdőlapHírekEmelkedett a polgármester és az alpolgármester fizetése

Emelkedett a polgármester és az alpolgármester fizetése

Komló – A kormány 2021 decemberében módosította a települések polgármestereinek és alpolgármestereinek illetményét. Az országban több polgármester nem fogadta el az emelést, ezért megkérdeztük Polics Józsefet, ő hogyan áll a kérdéshez. A polgármester szerint a különbözet felajánlása álságos, ő sajtónyilvánosság nélkül adományoz, ha adományoz.   

Tavaly év végén, az utolsó parlamenti ülésnapon döntött a polgármesterek fizetésemeléséről a kormány. Az elfogadott módosítás szerint 2022. január 1-től emelkedik a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása sávos rendszerben. Az önkormányzatok kötelesek megemelni polgármestereik fizetését, de ennek költségét nem állja az állam, vagyis a településeknek magunknak kell kigazdálkodniuk a megemelt illetményeket. Az emelés átlagosan 30 százalékos.

Az országban nem mindehol fogadták egyforma örömmel a bejelntést. Péterffy Attila, Pécs polgármestere például visszautasította az emelést a megyeszékhely gazdasági helyzetére hivatkozva. Pécsett a különbözetet visszautalják az önkormányzat számlájára, máshol civil szervezetek támogatására ajánlották fel a kötelezően emelt illetmény egy részét.

Polics József komlói polgármester fizetése bruttó 698 040 forintról 975 000 forintra nőt, ehhez még jár 146 250 forint költségtérítés. Kispál László társadalmi megbízatású alpolgármester havi illetménye bruttó 380 000 forint lett, költségtérítése 57 000 forint.

Érdeklődtünk városunk polgármesterénél, ő elfogadja-e a magasabb összeget, vagy szintén felajánlja-e valakinek.

Polics József kérdésünkre elmondta, mindig is fontosnak tartotta, hogy kiálljon a nemes célok mellett, mely anyagi támogatást is jelentett.

„Tettem mindezt belső identitásból nem sajtónyilvánosan. Tettem ezt akkor is, mielőtt betöltöttem volna ezt a tisztséget és most is a fizetés nagyságától függetlenül. Mindenki maga dönti el, hogy hogyan cselekszik és hogy ezt milyen formában teszi meg. Abban biztos vagyok, hogy ahogy azt néhány polgármester teszi, az álságos. Továbbra is az előttem lévő feladatokra koncentrálok az otthonom fejlődése érdekében a fizetésem nagyságától függetlenül” – válaszolta lapunknak a városvezető.

Nyitókép: (balról jobbra) Varga Mihály pénzügyminiszter (Fidesz), Hoppál Péter parlamenti képviselő (Fidesz), Polics József polgármester (Fidesz). Forrás: Varga Mihály közéleti Facebook oldala

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más