24.7 C
Komló
2024. június 19.
spot_img
KezdőlapHírekElső fokú ítélet született a több mint 200 millió forintot sikkasztó komlói...

Első fokú ítélet született a több mint 200 millió forintot sikkasztó komlói közös képviselő ügyében

Komló – Három év tíz hónap börtönre, 800.000 forint pénzbüntetésre, valamint öt évi közügyektől eltiltásra ítélte a Komlói Járásbíróság a sikkasztó közös képviselőt. Az ítélet nem jogerős.

Szerdán tartották a városi bíróságon a jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével vádolt komlói közös képviselő büntetőperét. A már egy ideje Németországban tartózkodó Sz. Rudolfné a korábbi két tárgyalásán egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg. Az asszony pere eredetileg 2021. októberében kezdődött volna.

A tegnapi tárgyaláson a nőt bűnösnek találta a bíróság

  • 251 rendbeli sikkasztás bűntettében, melyből 165 rendbeli bűncselekményt folytatólagosan követett el,
  • 28 rendbeli sikkasztás vétségében, melyből 1 rendbeli bűncselekményt folytatólagosan követett el,
  • 2 rendbeli hűtlen kezelés bűntettében, melyből 1 rendbeli bűncselekményt folytatólagosan követett el,
  • 2 rendbeli hűtlen kezelés vétségében
  • és 170 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében, melyből 85 rendbeli bűncselekményt folytatólagosan követett el.

Ezért a vádlottat halmazati büntetésül három év tíz hónap börtönre, 800.000 forint pénzbüntetésre, valamint öt évi közügyektől eltiltásra ítélték. Végleges hatállyal eltiltották a társasházkezelő és közös képviselői foglalkozások gyakorlásától. Továbbá 78.571.972 forint erejéig vagyonelkobzást rendeltek el ellene, illetve kötelezték két társasház magánfél részére összesen 10.055.565 forint kártérítés megfizetésére. Tizenkét társasház magánfél polgári jogi igényének érvényesítését a törvény egyéb útjára utasította. Ezek mellett a vádlottat terheli az 5.095.079 forint bűnügyi költség megfizetése is.

Saját céljára használta fel a társasházak pénzét

A vádirat szerint az asszony a sértett társasházak számláiról pénzátutalásokat teljesített jogosulatlanul a saját lakossági folyószámlájára. Az átutalt összegeket részben ismeretlen célra fordította, részben úgy használta fel, hogy az ügyben érintett másik sértett társasházak részére fizette be a sérelmükre okozott hiány leplezése érdekében, illetve a lakossági folyószámláról készpénzben vette fel és magáncélra, illetve ismeretlen célra fordította. A sértett társasházak, melyek számláiról a vádlott másik társasházak számláira is utalta a pénzt, nem álltak jogviszonyban egymással. A vádlott a társasházak bankszámláiról készpénzfelvétel keretében különböző összegeket vett fel „értékpapír-vásárlás” címen, de az értékpapírt saját részére vásárolta meg.

A vádlott közös képviselői jogviszonya 2017 áprilisában megszűnt, ekkor az érintett társasházak záró pénztáregyenlegét eltulajdonította, ezért azzal nem tudott elszámolni. A vizsgált időszak 2012. január 1-től 2017 áprilisáig terjedt, mely időszak alatt a vádlott 59 sértett társasháznak több mint 200.000.000 forint kárt okozott.

Az ügyész, a vádlott és védője is három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

/forrás: Pécsi Törvényszék/

/címlapképünk illusztráció, fotó: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más