13.7 C
Komló
2023. szeptember 24.
KezdőlapHírekEgyelőre nem lesz szúnyoggyérítés Komlón

Egyelőre nem lesz szúnyoggyérítés Komlón

Komló – A földi gyérítés nem lenne hatásos, ellenben drága, a légiről meg ne is beszéljünk. Marad a vakarózás.

 

Ahogy az országban mindenhol, Komlón is szúnyoginvázió van. Hiteles mérésünk ugyan nincs ennek bizonyítására, de elég a témában hozzánk érkező üzenetek számára vetni egy pillantást, vagy összeszámolni a kutyasétáltatás/munkába menés/esti játszóterezés során szerzett csípések számát.

Megkérdeztük a városvezetést, számíthatunk-e valamilyen beavatkozásra a közeljövőben. Úgy értesültünk ugyanis, hogy várhatóan nem lesz szúnyoggyérítés, mert a földi nem túl a hatékony, a légi ára pedig elég borsos. Ráadásul az állam csak azoknak a településeknek ad támogatást, amelyek például kiemelt turisztikai helyszínnek számítanak.

Polics József polgármester érdeklődésünkre elmondta, Komló valóban nem szerepelt az országos szúnyoggyérítési programban, de az önkormányzat kérvényezte, hogy vegyék fel a várost. Erre azonban még nem kaptak választ.

Földi meleg ködös gyérítésre ugyan kértek árajánlatot, de az ára annak is nagyon magas, valamint a szakemberek elmondása szerint nem lenne tőle változás.

A polgármester hangsúlyozta, ő maga is tapasztalja a sok szúnyoggal járó kellemetlenségeket, ezért a lehetőségekhez mérten igyekszik mindent megtenni az ügy érdekében. Amint lesz előrelépés, mindenképp jelezni fogja – tette hozzá.

 

Légi szúnyoggyérítés. Fotó: katasztrofavedelem.hu

 

Mindenhol sok a vérszívó, kifogytak a szúnyogriasztókból a boltok

 

Azért van ennyi szúnyog idén, mert a csapadékos május, majd a hirtelen berobbant meleg idő kedvezett a vérszívók szaporodásának.  A katasztrófavédők országszerte végzik a gyérítést, munkájukat azok a szakértők segítik, akik folyamatosan vizsgálják, hogy hol a legtöbb a szúnyog. A katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés így azokon a településeken történik meg, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom.

A következő napokban ismételten kezelések lesznek a Szigetközben, Békés megyében, a fővárosban, a Csepel-szigeten, Komárom, Baja és Mohács térségében, valamint a Dunakanyarnál. Beavatkozások kezdődnek Baranya, Somogy és Zala megyében, illetve az Ipoly mentén. A kiemelt turisztikai régiók közül a Fertő- és a Tisza-tó településein védekeznek a szúnyogok ellen.

Továbbra is számolni kell azzal, hogy esős, szeles időjárás esetén a kezeléseket elhalasztják. Ilyenkor a kijelölt pótnapok valamelyikén kerülhet sor a permetezésre, ez jellemzően az eredeti időpontot követő első vagy második nap, az időjárás függvényében.

A katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést az önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére a települések is végeztethetnek szúnyoggyérítést. Ezzel kapcsolatban elgondolkodtató, hogy miközben – többek között Komlón is – milliárdos beruházások folynak (uniós támogatásból), és a kormány szerint minden a legnagyobb rendben van, a legtöbb településnek nincs  arra pár milliója, hogy kifezesse a plusz gyérítést és könnyítsen a lakosság életén. 

 

Földi szúnyoggyérítés. Fotó: katasztrofavedelem.hu

 

Így a feladat a lakókra hárul. Ez sem egyszerű azonban, hiszen a napokban több boltból is elfogytak a szúnyogriasztó szerek. Ennek oka, hogy a szúnyogriasztó termékek erősen szezonálisak, és a keresletet mindig az előző év alapján próbálják meg megbecsülni, így döntik el, hogy mennyi terméket gyártsanak. Azonban nem tudnak előre kalkulálni az időjárással, tehát a tavalyi igények alapján idén is rendelkezésre állt egy bizonyos készlet, azonban a megnövekedett kereslet miatt pillanatok alatt elkapkodták.

Aki szeretne még többet olvasni arról, mit kell tudni a szúnyogokról és az ellenük való védekezésről, kattintson IDE.

 

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más