12.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapHírekEgy cikk margójára

Egy cikk margójára

Vélemény – Hétfőn kitettünk egy cikket arról, hogy az alpolgármester (majd később a polgármester is) megosztott egy fideszes videót, mely szerint a tüntetések résztvevői „Sorosbérencek”. Még mi sem számítottunk arra, mit indítunk el – főként kommentek sorozatát.

Olvasva a hozzászólásokat és a reakciókat, sok mindent le kellett szűrnünk tanulságként.

  1. Az olvasók eddig nem voltak tisztában azzal, hogy a városvezetők korábban is osztottak meg – belső indíttatásból vagy pártutasításra – olyan közleményeket és cikkeket, amelyek minden felmerülő konfliktust (pl. tüntetések) azzal rendeznek le, hogy „Soros” vagy a „migránsok”. Nem történt tehát semmi új, csak ezúttal nagyobb nyilvánosságot kapott egy ilyen megosztás.
  2. Az alpolgármester szó szerint azt írta, amit a cikkben idéztünk (az emailt természetesen elmentettük), ezért azok az állítások, hogy ő ilyet nem mondott, tévesek.
  3. Aki úgy véli, ezzel lejárattuk az alpolgármestert, azzal közölnénk, hogy a videót ő osztotta meg nyilvánosan a saját Facebook oldalán, nem mi. (Igaz, azóta törölte a posztot, vélhetően a negatív kommentek hatására.)
  4. Kiderült, hogy az országos fideszes retorika csak addig működik, amíg egy szűkebb közösségben – például egy alpolgármester, polgármester képében – szembe nem találkozik az emberekkel. A döntéseknek következményük van – csak erről a kormányoldal a kétharmadnak köszönhetően hosszú évek óta elfeledkezhetett. Eddig a következményekkel csak azok szembesültek, akik a másik oldalon állnak: véleményük miatt számos embert ért retorzió (és nem csak pár kellemetlen hozzászólás.) Embereket rúgtak ki, fenyegettek meg, üldöztek el. Az alpolgármester valószínűleg most először tapasztalhatta meg, hogy a szavaknak súlya van.
  5. A hétfői nap jó példa volt arra, hogy hogyan működik a képviseleti demokrácia. Míg a fővárosban a milliók által megválasztott ellenzéki képviselőket, akiknek joguk volt egy, az adófizetők pénzéből fenntartott közintézményben tartózkodni, erőszakkal eltávolították a köztévé épületéből, addig a komlói alpolgármester kemény kritikákat kapott a helyiektől azért, amiért megosztott egy olyan videót, aminek tartalmát sokan abszurdnak és hazugnak tartják. Míg a székházból – egyébként törvénytelenül – nemcsak a két képviselőt, de az általuk képviselt szavazókat is kidobták, addig az alpolgármesteren keresztül az egész Fidesz kormány kapott kritikát.
  6. Az is jól látszik viszont, hogy az emberek jelentős része nem tud kulturáltan véleményt nyilvánítani. Az alpolgármester külsejére megjegyzéseket tenni, vagy arra célozgatni, hogy erkölcstelen életet él, egyszerűen nem tartozik hozzá a politikai megnyilvánulásához. Aki ezzel támadja, az ugyanolyan rossz úton jár: a durva, sértő megjegyzések nem vezetnek semmire, csak az indulatokat korbácsolják. Ugyanígy nem tartozik ide az sem, hogy az alpolgármester anya, vagy hogy vannak-e főnökei. Ő egy közszereplő, és ilyen minőségben tett megnyilvánulást.
  7. Komlón ritkán találkoznak a városvezetők kritikával, hiszen nem sok olyan felület van, ahol ezt a lakók megtehetnék. Pedig a városban vannak problémák, és most az is kiderült, hogy az emberekben rengeteg indulat van – valószínűleg az egész fideszes rendszer ellen. Ez jelzésértékű. És talán éppen emiatt tüntetnek emberek ezrei napok óta az egész országban – nem pedig azért, mert Soros.

 

Nyitókép: 444.hu

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más