19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírek"Brüsszel miatt" kell spórolni Komlón, a lakosságtól vár megoldásokat a polgármester

„Brüsszel miatt” kell spórolni Komlón, a lakosságtól vár megoldásokat a polgármester

Komló – Veszélyhelyzeti forgatókönyvet kell összeállítania a polgármesternek, amelyben megfogalmazza, milyen költségmegtakarítási és bevételnövelési intézkedéseket tudna megtenni az önkormányzat. Polics József ehhez a lakosságtól vár segítséget.

„Nagyon nehéz időszak áll előttünk, legyen az egyén, család, kisebb vagy nagyobb közösség, úgy gondolom, hogy mindenki meg fogja érezni az elhibázott európai uniós döntésnek, ennek a háborúnak a következményeit, ezért egy Komlóra jellemző összefogásra, együttgondolkodásra hívom Önöket, mert le kell tennem egy veszélyhelyzeti forgatókönyvet, mely költségmegtakarítások özönét vagy bevételnövelés lehetőségét fogalmazza meg.”

Ezzel a felütéssel indul Polics József polgármester (Fidesz-KDNP) felhívása, amelyben arra kéri a komlóiakat, hogy ők segítsenek kitalálni, min tudna spórolni a város. Polics József azzal folytatja, hogy elszabadultak az energiárak, és „ez ránk hatványozottan érvényes”. A polgármester szerint a bölcsődék, óvodák, nevelési intézmények működését nem szeretnék korlátozni, de vannak más területek, ahol viszont muszáj lesz.

Polics szerint „egy kőkemény évet ki kell bírnunk, és utána visszaállhatunk a normál kerékvágásba.” (…) „De nem vagyok mindenható, nem vagyok jóságos, nem vagyok mindennel megáldva, ezért kérem az Önök együtt gondolkodását, a segítségét.”

Mivel a legnagyobb kiadási tétel a közvilágítás, ezen a téren biztosan korlátozásokat vezetnek be (ehhez a műszaki megoldásokat keresik most). Hasonló jövő vár a kulturális- és sport intézményekre, de a polgármester „örömmel jelenheti”, hogy a Sportközpont az uszodával 2022. december 31-ig biztosan üzemelni fog. Igaz, a biztos üzemeltetést csak az fogja fenntartani, ha minél többen veszik igénybe a szolgáltatást – tette hozzá.

Korlátozzák továbbá a polgármesteri hivatal működését, de ez az ügyfélfogadási időszakot nem érinti majd. A Közösségek Házának működését sem tervezik korlátozni.

Adóemelés nem lesz, mert idén már nem is lehet

Polics József közölte, hogy bár felvetődött, adóemelésre mégsem kerül sor. Más kérdés, hogy ezt idén biztosan nem is tehetné/tehette volna, mivel a kormány tavaly rendeletben tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek. A Magyar Közlöny 2021. évi 214. számában megjelentek szerint

„1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
(2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
(3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

A jövő évvel kapcsolatban még nem tudni, lesz-e ilyen rendelet.

Hogy a város költségvetése stabil legyen, a lakók „támogatását, együtt gondolkodását, megértését, hitét és szeretetét” kérte a polgármester.

A javaslatokat a polgarmester@komlo.hu e-mail címre várják.

 

/Nyitókép: Polics József/Facebook/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más