21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekA város kilenc társasházában elzárhatják a vizet, a lakók aggódnak

A város kilenc társasházában elzárhatják a vizet, a lakók aggódnak

Komló – A városszerte több társasház lépcsőházában megjelent a vízmű fizetési felszólítása. Ha nem törlesztenek, vezetékes víz nélkül maradhatnak a lakóközösségek.

Aggódó, és felháborodott lakók keresték meg szerkesztőségünket azzal, hogy lépcsőházukban június végétől korlátozzák a vízszolgáltatást. Sokakat meglepett a vízmű lépcsőházakba kifüggesztett tájékoztatója, pedig az eljárás nem új. Három éve pontosan ugyanezek a sorok borzolták a kedélyeket:

Tisztelt Felhasználók!

“A Baranya-Víz Zrt. felé az Önök társasháza fizetési felszólításunk, illetve a társasház közös képviselőjének eljuttatott vízkorlátozásról szóló értesítés ellenére sem rendezte jelentős összegű víz-, és csatornadíj hátralékát.

A fent leírtak következtében – a vonatkozó jogszabályokkal összhangban – a társasház vízszolgáltatását a bekötési vízmérőnél … naptól korlátozza társaságunk, amennyiben a tartozás rendezésére nem kerül sor.”

Hasonló tájékoztató fogadta a lakókat több társasházban. /fotó: 7300/

Sokan nem értik, hogyan történhet az meg, hogy becsületesen fizetnek, nincsen tartozásuk most mégis lehet, hogy kútról kell majd hordaniuk a vizet. Ahogy korábban megírtuk, az a fő gond, hogy több lépcsőháznak közös a főmérője. Vagyis hiába rendezi valaki az összes számláját, ha vannak mások, akik nem fizetnek tartozása fog felhalmozódni a háznak. Ez azért van mert a vízmű a társasházakkal áll szerződésben, nem egyenként a fogyasztókkal.

Hogy teljesebb képet kapjunk a jelenlegi helyzetről érdeklődtünk a Baranya Víz Zrt.-nél. Kérdéseinkre az alábbi válaszok érkeztek:

Komlón hány házban tervezik korlátozni az ivóvízellátást?

Kilenc társasházat érintett a vízkorlátozásról szóló tájékoztatásunk.

A korlátozással érintett házakban hány fogyasztó halmozott fel olyan mértékű tartozást, amely indokolja ezt az intézkedést?

Nem az egyéni felhasználási helyeken felhalmozott tartozások következtében helyeztük kilátásba a korlátozó intézkedéseket, hanem az érintett társasházak bekötési vízmérőjére (főmérő) kiállított számlák kiegyenlítésének elmaradása miatt.

A korlátozást követően minden esetben közkifolyókról tervezik biztosítani az ivóvízellátást, vagy egyes esetekben elég a szűkítés is?

A vonatkozó jogszabályok értelmében 150 méteren belül kell biztosítani a szociális vízigényt. Ezt az esetek többségében közkifolyókról biztosítjuk, illetve a tűzcsapokat tesszük vízvételezésre alkalmassá. A bekötési vízmérőre helyezett szűkítővel nem kivitelezhető a vízigény biztosítása, mivel a víznyomás csökkenésével nem jutna el valamennyi háztartásba a csökkentett szolgáltatás.

Nem lehet esetleg lakásonként beszerelni a szűkítőt, hogy akik fizetnek, azokat ne érje hátrány?

A víziközmű-szolgáltató a szerződés szerinti felhasználóval szemben érvényesíti követelését. Amennyiben a bekötési vízmérő szerinti felhasználónak (társasházi főmérőnek) áll fenn tartozása, azt vele szemben érvényesíti, nem terheli át a lakók egyéni felhasználási helyére. Így értelemszerűen a korlátozási eljárást is a bekötési vízmérővel szemben folytatja le a szolgáltató.

Amennyiben mindkét lehetőséget alkalmazzák, mi alapján döntik el, hogy melyiket hol?

Kizárólag a bekötési vízmérők esetében helyeztük kilátásba a korlátozó intézkedéseket.

Mit tehetnek azok a lakók akik nem halmoztak fel tartozást, és most mégis kikötik náluk a vizet?

A közös képviselőn keresztül megállapodásra törekedni a szolgáltatóval. Társaságunknak sem érdeke a vízkorlátozás, hiszen a tartozás rendezése az elsődleges cél, nem pedig a szolgáltatás korlátozása. Az érintett társasházak korábban már éltek a felkínált részletfizetési lehetőséggel, azonban annak futamideje alatt nem teljesítették a havi befizetéseket. Ettől függetlenül ésszerű kereteken belül továbbra is lehetősége van a társasháznak részletfizetést kötni a korlátozási eljárás lefolytatásának – tájékoztatóban magadott – időpontjáig.

Hogyan kaphatják vissza az érintettek a szolgáltatást? 

Amennyiben korlátozási eljárásra kerül sor, akkor a teljes tartozás (vízdíj, költségek, kamatok) megfizetését követően lesz helyreállítva a szolgáltatás.

Mekkora kintlévősége van jelenleg a vízműnek Komlón?

130 millió Ft összegben tartunk nyilván határidőn túli kintlévőséget Komlón.

A lakóknak tehát elsősorban a közös képviselőjükkel kell felvenniük a kapcsolatot, hogy rendezni tudják a kialakult helyzetet.

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más