21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekA polgármestert kérdeztük a komlói járványhelyzetről - íme, a válaszok

A polgármestert kérdeztük a komlói járványhelyzetről – íme, a válaszok

Komló – A koronavírus járvány második hullámában szerettünk volna átfogó képet kapni a komlói járványhelyzetről. Ezeket az információkat kaptuk.

A pécsi önkormányzat szinte minden nap ad ki közleményt a helyi járványhelyzettel kapcsolatban – ma éppen arról küldtek ki tájékoztatót, hogy koronavírus-fertőzés gyanúja merült fel az egyik pécsi idősotthon gondozottjánál.

Hasonló információkat a komlói önkormányzat nem küld a sajtónak (vagy legalábbis nekünk), így a pletykákon és a komlo.hu-n közzétett rendeleteken kívül sok mindent nem tudni.

Rákérdeztünk ezért, hogy:

  • hány önkormányzati (fenntartású intézményben) dolgozót teszteltek le idáig? Ebből mennyi lett pozitív? Hányan vannak karaténban?
  • Kellett-e bezárni óvodát, bölcsődét, általános iskolát, vagy csoportot/osztályt karanténba helyezni?Hány iskolásról/óvodásról/bölcsődésről derült ki, hogy koronavírusos?
  • Az egyéb önkormányzati intézményekben hány dolgozóból hány van karanténban?
  • Hányan haltak meg koronavírusban Komlón eddig? Ha nem tudni számokat, miért nem?

Polics József polgármestertől a következő válaszokat kaptuk:

A Szilvási óvoda egy dolgozójánál mutattak ki a koronavírus fertőzést, az intézményben ezért november 11-12-én rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. Kettő óvodai csoport (46 gyermek) és 3 fő dolgozó került házi karanténba.

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzati fenntartású óvodákban, valamint a Szilvási Bölcsődében fokozottan nagy hangsúlyt fektetnek a központi járványügyi szabályok betartására. Az említett intézményekben a rendelkezésre álló adatok szerint nem volt eddig olyan gyerek, aki koronavírussal fertőződött meg.

A Szilvási óvodán kívül a Városgondnokság, és az Önkormányzati Hivatal dolgozói között is találtak koronavírusos esetet. Jelenleg is több önkormányzati dolgozó van karanténban, de számos esetben kizárólag a hozzátartozó igazolt fertőzése miatt rendelték el az intézkedést.

„Valamennyi önkormányzati intézményre vonatkozó összesített adat nem áll rendelkezésünkre, tekintettel arra, hogy az intézmények önálló intézményekként működnek, és a vezetők – a központi rendelkezések betartásával és ahhoz igazodva – saját hatáskörben dönthetnek járványügyi szabályok (pl.: távmunka, egy helyiségben dolgozók létszámának minimalizálása) elrendeléséről” – tette hozzá a polgármester.

Az általános iskolákról nincsenek adatai az önkormányzatnak, ezt a polgármester azzal indokolta, hogy a Pécsi Tankerületi Központ fenntartásában és működtetésében állnak az intézmények.

A koronavírus okozta komlói halálozások számáról szintén nem sikerült információkat szereznünk, a polgármester ugyanis állítja, az önkormányzat sem tudja, hány ember halt meg a városban a vírus miatt. Az indoklás szerint az erre vonatkozó adatokat központilag kizárólag Budapestre, és megyékre lebontva teszik csak közzé.

Polics József zárásként hangsúlyozta: „Ebben a helyzetben nem a rémhír keltésének, nem a hisztériának van itt a helye és ideje hanem a védekezésnek és az objektív tájékoztatásnak!”

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más